Iz Nemačke stigla poruka: "Non pejper"? To je konfliktni potencijal

Pomeranje granica na Balkanu je igranje vatrom, ocenjuje za DW Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za Evropu.

Izvor: DW

Četvrtak, 22.04.2021.

16:00

Iz Nemačke stigla poruka:
Shutterstock/David Remis Diez

Rot najavljuje nove aktivnosti u okviru tzv. Berlinskog procesa.

Upitan kakva saznanja ima nemačka vlada o "non pejperu" slovenačke vlade. Mihael Rot ističe da pomeranje granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu,

"Naprotiv. Tako nešto bilo bi izuzetno opasno i moglo bi ponovo da otvori Pandorinu kutiju s konfliktnim potencijalom – ne morate biti prorok da biste to videli. Sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana leže u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji i konačnom odustajanju od nacionalizma i revanšizma. Zapadni Balkan je bio i ostaće dom multireligijskih i multietničkih društava, to je preduslov za mir, prosperitet i demokratiju. Zato sam uveren da se slovenačka vlada jasno distancirala od maštanja o promeni granica, jer to ne može da bude interes nikoga u Evropi", navodi.

Ne isključuje mogućnost da će se taj predlog naći na pregovaračkom stolu u bilo kom obliku, jer je u slobodnoj demokratiji svako slobodan da pokrene raspravu i da podnese svoje predloge. Ali ističe da je crtanje granica opasan i pogrešan put za region.

"Živimo u slobodnoj demokratiji i naravno da je svako slobodan da pokrene raspravu i da podnese svoje predloge, ali to ne menja ništa u pogledu našeg nedvosmislenog odbacivanja takvih ideja. Ponavljam, crtanje granica je opasan i pogrešan put za region, to nikome na Zapadnom Balkanu ne može da bude u ozbiljnom interesu. Sećanja na krvave balkanske ratove devedesetih, koji su bivšu Jugoslaviju pretvorili u ogromno ratište, trebalo bi da bude dovoljno upozorenje svima nama. Moj stav je jasan: fantazije o pomeranju granica definitivno su stvar propale prošlosti", objašnjava Rot.

Berlinski proces daje doprinos jačanju regionalne saradnje, navodi DW, i dodaje da se na leto se očekuje poslednji sastanak šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Upitan šta će dalje biti s tom inicijativom Rot navodi:

"Berlinski proces odaslao je važan signal koji je stanovnicima regiona dao do znanja da smo uz njih i da, bez obzira na pristupima Evropskoj uniji, činimo sve što možemo kako bismo unapredili stabilnost Zapadnog Balkana – i to sada. I dalje ulažemo posebne napore kako bismo poboljšali regionalnu saradnju, kako bi mladi imali perspektivu, radna mesta, socijalnu koheziju i suživot. Pitanja zdravlja, infrastrukture i digitalizacije, naravno, takođe igraju veoma važnu ulogu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: