EU još razmišlja i još nije odlučila

Brisel -- U EU još razmišljaju - pokrenu tužbu protiv Astrazeneke zbog kašnjenja u isporici, ili ne, i da li poručiti 200 miliona doza Džonson i Džonson vakcine, ili ne.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE Olivier Hoslet
EPA-EFE Olivier Hoslet

Naime, iako su jutros sve agencije prenele vest da EU razmatra da pokrene tužbu protiv Astrazeneke, zbog smanjenja isporuka dogovorenih vakcina, prema posledenjim informacijama dve najmoćnije države bloka, Nemačka i Francuska zatražile su još vremena da razmisle.

Kako je preneo Rojters ranije, na sastanku u sredu lideri EU su gotovo jednoglasno bili za to da se Astrazeneka tuži, a cilj tužbe je da se natera Astrazeneka da obezbedi doze koje su predviđene ugovorom sa EU.

S druge strane, u EU nije donesena još jedna odluka iako se ceo svet trka u tome ko će više i bolje vakcinisati štgo veći broj svog stanovništva kako bi se stao na kraj pandemiji koronavirusa.

Naime, Evropska komisija je danas saopštila da još nije odlučila da li će Evropska unija iskoristiti mogućnost kupovine još 200 miliona doza Džonson i Džonson vakcine protiv kovid-19.

"U ovom trenutku je još rano da bismo mogli da saopštimo odluku EK i država članica da li će EU iskoristiti mogućnost dodatne nabavke vakcina od kompanije Džonson i Džonson“, rekao je portparol EK na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Prema ugovoru koji ima sa kompanijom Džonson i Džonson, EU je već naručila 200 miliona doza i ima mogućnost da kupi još 200 miliona dodatnih vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu