Patrijarh SPC: Načelno dogovoreno, potpisaću

Beograd -- Patrijarh srpski Porfirije izjavio da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Takođe, kako je rekao, načelno je dogovoreno da posle vaskršnjih praznika ode u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

Patrijarh SPC Porfirije je rekao u izjavi za Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore na osnov kog će se regulisati odnos države prema SPC u Crnoj Gori ali i odnos crkve prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Napomenuo je da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.

"Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom CG oko temljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom CG i ja sam potpuno siguran da ćemo mi uskoro doći do potpisivanja tog ugovora", naveo je patrijarh.

Patrijarh kaže da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano. "Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u CG, potpisati taj ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i verskih zajednice u CG", rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o samom činu potpisivanja dokumenta, patrijarh kaže da još nisu usaglašeni i dogovoreni detalji kada će to tačno biti, ali da će sa velikomo radošću otići u CG.

"Mislim u najskorije vreme , sada dolaze vaskršnji praznici i kada prodju, u direktnom kontkaktu sa premijerom ćemo se lako dogovoriti", naveo je poglavar SPC.
Dodaje da je to načelan dogovor, kao i da misli da je logično da on potpiše taj dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu