"Ovo je ustaški logor, ustaše su Hrvati, a ja sam Hrvat", pa onda i "Srbi preteruju, loš im je film"... VIDEO

U Spomen-parku Jasenovac obeležena je 76. godišnjica proboja poslednjih zatočenika iz tog ustaškog logora. Međutim, ni to nije prošlo bez politike i vređanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2021.

12:50

EPA/ ANTONIO BAT

U Jasenovac su doputovale tri delegacije, jednu je predvodio hrvatski premijer Andrej Plenković, a drugu predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Njih dvojica su i danas pokazali javnosti da se ne podnose. Treću - naslednici i porodice žrtava.

Prisutni su i predstavnici naroda, potomci žrtava, koji imaju svoj razlog za nezadovoljstvo - nedefinisan državni stav o zabrani ustaških simbola i pokliča.

Protokolarno posmatrano, najpre je venac položio premijer Andrej Plenković sa predstavnicima vlade, a potom i predsednik parlamenta Gordan Jandroković. Zatim je na red došao Milanović, koji je to učinio s nekadašnjim šefovima hrvatske države i poslednjim predsedavajućim predsednistva SFRJ Stjepanom Mesićem, nekadašnjim predsednikom Ivom Josipovićem i nekadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi "od "Penkovićeve milostinje". I onda je usledio govor koji je započeo rečenicom: "To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat, ne mogu reći da me se to ne tiče..."

Milanović je potom ocenio da "jedna strana (misleći na Srbe) preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi" i dodao da se time čini šteta, kako je naveo, istini i srpskom narodu. "Gledamo sad i filmove u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mestom", rekao je Milanović.

Dodao je da on nije doneo venac, već se, kaže, opredelio za ružu i kamen zbog toga što venci brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta. "Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obeležavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista", kazao je Milanović.

Onda je govorio i o Miloradu Pupovcu, lideru Srba u Hrvatskoj, za koga je rekao da je, kako je naveo, "kupljen i ucenjen".

"Ako želite na dramsku akademiju, upišite. Da se pojavio iza mene na Palm Biču, to bi bilo fakat zanimljivo. Ja sam predstavnik Srba, pa tek onda Pupovac. U Zagrebu je dobio 200 glasova, a ima više od 20.000 Srba u Zagrebu. To nije legitimno", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Osim za Pupovca, Milanović je rekao da je premijer ucenio i predstavnika antifašista Hublina, koji je prema protokolu trebalo da bude u njegovoj delegaciji, ali nije jer, kao je kazao, njegovo udruženje zavisi od Plenkovićeve milostinje.

"Predstavnik antifašista ima jedno siromašno udruženje koje zavisi od Plenkovićeve milostinje.... Ovde su ljudi ucenjeni", naveo je Milanović. Prema njegovim rečima, jedini od svih koji se usuđuje da nešto kaže je predsednik Jevrejske opštine u Zagrebu Ognjen Kraus. "On, Kraus, nema cenu, ne možeš ga kupiti", kazao je Milanović.

Šta je rekao Plenković

Plenković nije želeo da govori ponovo o tome zašto državni vrh nije položio zajednički venac, ali je rekao da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i da je aktuelna vlada protiv upotrebe ustaških simbola. Plenković je rekao i da su, što se izmene Krivičnog zakona tiče, ustaški simboli već zabranjeni i da je sada samo pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

"Ta tema je dugo sa nama. Svako ko zna nešto o našoj istoriji, o logoru Jasenovac, ko razume što ti simboli znače za pripadnike jevrejskog naroda, pripadnike Srba, Roma, antifašista, razumeju da to nisu nazivlja koja treba koristiti", naveo je Plenković, prenela je Hina.

Razgovor o potpunoj zabrani ustaškog pokliča "za dom spremni" će, kazao je premijer, biti nastavljeni, kao i da je stav vlade jasan i čvrst kada su u pitanju osuda zločina i nekorišćenje takvih simbola. Rekao je da se ne slaže sa predstavnikom Jevreja u Hrvatskoj po tom pitanju nije dovoljno učinilo.

I treća delegacija

U Spomen-parku Jasenovac venac su položili, odvojeno od predstavnika vlasti, predstavnici naroda žrtava i antifašista.

U delegaciji su bili saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus, saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma 'Kali Sara' Veljko Kajtazi, kao i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista kog je Milanović prozvao morao je i sam da reaguje, pa je rekao da ga Plenković nije ucenio i dodao da mora da ima "most" prema svakome.

"Niko me nije ucenio. Ko, šta misli i način na koji to izgovori neću komentarisati, ali ono što želim da kažem je da je u toku jedan proces, a to je razgovor s vladom, premijerom o statusu antifašističkih boraca", rekao je Habulin novinarima u Jasenovcu.

Njega, dodao je, pre svega zanima status antifašističkih boraca, a tu je, kazao je, i status prostora u kojem je Savez od 1953. godine.

U odgovor Habulina se umešao i Pupovac, rekavši: "Mi smo odlučili da vas zamolimo da ne napadate druga Habulina, sva pitanja koja ste njemu postavili, trebalio je da postavite nekom drugom, onome ko vam je dao povod za ta pitanja", rekao je kratko Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

Predsednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić rekao je da se zna zašto danas nije bilo jedne kolone. "Tolerisanje nekakvih notornih ustaških sindroma poput 'za dom spremni' je nešto što se ne radi o hrvatskoj prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti. I to je bio razlog zbog čega nije bilo jedne kolone. Naravno, nikome to nije bilo drago. Ali ja mislim da je to važno pitanje za Hrvatsku", kazao je Pusić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: