Mediji: Potpisaće patrijarh Porfirije

Podgorica -- Temeljni ugovor države Crne Gore i SPC biće potpisan posle uskršnjih praznika, a, kako Tanjug saznaje, u ime Crkve potpisaće ga patrijarh Porfirije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphoto/ Xload
Ilustracija: Depositphoto/ Xload

I istoričar dr Aleksandar Raković, koji je inače dobro upućen u odnose u Crnoj Gori i pitanja Crkve navodi da će Temeljni ugovor, koji pored ostalog, potvrdjuje istorijski kontinuitet i pravni legitimitet Srpske pravoslavne crkve, biti potpisan uskoro.

U pisanju teksta Temeljnog ugovora učestvovali su pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti, kaže Raković za Tanjug i otkriva da je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta ove godine usvojio tekst Temeljnog ugovora u sadašnjoj formi.

Tekst Temeljnog ugovora službeno je, kaže, uručen premijeru Zdravku Krivokapiću 14. aprila u manastiru Ždrebaonik, na sastanku koji je upriličio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema njegovim rečima, iz stava premijera Krivokapića da je Srpska pravoslavna crkva "zadovoljna" tekstom, proizilazi da je Temeljni ugovor između dve strane već obostrano usaglašen.

Da bi Temeljni ugovor stupio na snagu, dodaje Raković, potrebno je da ga Vlada Crne Gore usvoji na nekoj od skorijih narednih sednica, da najviši predstavnici dve strane potom potpišu taj dokument, i da Temeljni ugovor bude objavljen u Službenom listu Crne Gore i Glasniku Srpske pravoslavne crkve.

Iako je Zdravko Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku kazao da će Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve poslati u Skupštinu Crne Gore na ratifikaciju, stav eksperata je, ističe Raković, da za tim nema nikakve potrebe jer nije reč o medjunarodnom sporazumu. "Krivokapić samo treba da vodi računa o potrebnoj proceduri, a ne da uvodi potpisnike u dodatne procedure koje nikom dobronamernom nisu potrebne", zaključio je Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu