Pupovac: Važno je

U Spomen parku Jasenovac, na dan proboja zatočenika iz tog logora smrti, biće održana komemoracija srpskim, jevrejskim, romskim, kao i žrtvama antifašista.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.04.2021.

07:12

Pupovac: Važno je
EPA-EFE Antonio Bat

Komemoracija će biti održana kao i prethodnih godina, osim prošle, u tri kolone kada će vence položiti najpre premijer Andrej Plenković, zatim predsednik parlamenta Gordan Jandroković, potom predsednik Zoran Milanović i najzad predstavnici naroda jasenovačkih žrtava.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i lider SDSS Milorad Pupovac za Tanjug kaže da će komemarcija biti održana u skladu sa epidemiološkim merama i da ona nema veze sa pitanjem odnosa prema jasenovačkim žrtvama.

Pupovac je rekao da je najvažnije da svi koji smatraju da treba budu kod Kamenog cveta dođu bez obzira, kako je rekao, na političke rasprave koje se vode u Hrvatskoj.

Potrebno je, istakao je, i da se svi uključe u raspravu šta treba činiti da to mesto ima zaslužen status u komemorativnim praksama u Hrvatskoj, obrazovnim školskim programima i medijskoj prezentaciji, kako Jasenovca tako i drugih logora i stratišta na prostoru nekada fasističke NDH.

"Važno da nema negacije i revizionizma istorijskih činjenica kakav je taj logor bio, kakva mu je bila svrha, kojih razmera i karaktera je bio zločina počinjen od ustaša i njihovih podržavatelja fasističke Nemačke i Italije u uspostvljanju te države (NDH)", jasan je Pupovac.

Važno je, istakao je, osuditi upotrebu ustaškog pokliča "za dom spremni" i stvoriti zakonodavni okvir za sankcionisanje svakog ko postupa drugačije.

Važno je, dodao je, i da sve ono što može da vređa sećanje na žrtve, a posebno tolerisanje simbola i poruka ustaškog terora, bude smešteno tamo gde istorijski pripada.

Pupovac je istakao i da predstavnici naroda žrtava stalno sarađuju i veoma paze da u svemu što rade budu zajedno jer je to, kako kaže, najboji način da postignu ono što žele. Tako će i danas u Jasenovcu biti zajedno predstavnici Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: