Deset meseci nakon pogibije: Okrivljeni dobio minimalnu kaznu; "Pavle nije imao šansu da preživi" VIDEO

Otac poginulog dečaka Pavla Stankovića, Saša i zastupnik porodice Stanković Damir Okanović bili su gosti Jutra na TV Prva.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2021.

09:25

Deset meseci nakon pogibije: Okrivljeni dobio minimalnu kaznu;
Printskrin: TV Prva

Govorili su o noći nesreće i o presudi koja je izrečena okrivljenom.

"22. juna Pavle je bio u gradu i kada se vraćao javio mi se telefonom da je ušao u autobus. Nije se pojavio u očekivano vreme, pa sam ga pozvao. Nije mi se javio, tad sam posumnjao da nešto nije u redu", ovako je započeo priču otac poginulog Pavla.

Kako kaže, Pavle je bio dete koje poštuje sva pravila, pa je posle 10. propuštenog poziva shvatio da nešto nije u redu.

"Prvi put sam ga pozvao u pola 10, posle sat i po do dva prijavio sam nestanak policiji. Zahvaljujući zakonu koji je predložio Jurić, policija je odmah krenula da ga traži. Za 45 minuta su mi javili da je doživeo nesreću. Mi smo već bili u urgentnom. Nešto posle ponoći smo saznali da je preminuo", rekao je Saša Stanković.

Zastupnik porodice Stanković istakao je da je u trenutku izvršenja teškog krivičnog dela vozaču izveštačeno 1,14 promila alkohola u krvi, a brzina je iznosila 70 kilometara na sat. Prema njegovim rečima, Pavle nije imao šanse da preživi.

"Pustite snimak, da ljudi shvate šta se dešava, da se nijednom detetu to ne dogodi. Radi se o glavnoj ulici na Petlovom brdu. Zakonom je zabranjeno preticanje preko pune linije, blizu pešačkog prelaza, a posebno je zabranjeno preticati vozilo koje usporava da propusti pešaka. Vozio je i preko dozvoljene brzine", istakao je Okanović.

Naglasio je i da sudija nije uradila ništa drugačije od onoga što rade kolege.

"To je praksa, sudija su prebacile fokus na okrivljene", zaključio je on, a dodao je i da su uslovi u zatvoru za osuđene prilično povoljni, sa mogućstvom otpusta posle dve godine.

Otac Saša Stanković rekao je da je snimak prvo video na portalu i da je uzet sa kuće u okolini.

Olakšavujća okolnost je ta što je okrivljeni priznao krivicu, a nije ni osuđivan.

"Dobio je i četiri godine zabrane za B kategoriju, što znači da će moći da upravlja vozilo C kategorije odmah nakon odsluženja kazne. Žalio sam se na presudu, sad je na apelaciji", dodao je on.

Kako kaže, Pavle je bio dete za primer.

"Danas je 10 meseci kako je Pavle poginuo. Ništa lakše nije, sve je teže. Nedostaje nam, u momentu je nestalo sve ono što smo radili na njegovom podizanju", zaključio je otc poginulog dečaka.

Podsetimo, Pavle Stanković nastradao je kada je na njega velikom brzinom na pešačkom prelazu kombijem naleteo Aleksandar M, koji je preticao autobus. Pavle je imao 16 godina.

Vozač koji je ubio njegovog sina bio je pod dejstvom alkohola, a dobio je kaznu koja je blizu minimalne zaprećene.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: