Zukorlić: Razgovori korektni, učestvujemo i u drugom dijalogu VIDEO

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio za Tanjug da su razgovori sa evropskim poslanicima povodom međustranačkog dijaloga bili korektni.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.04.2021.

18:15

Zukorlić: Razgovori korektni, učestvujemo i u drugom dijalogu VIDEO

Navodi da im je danas predstavio predloge za to na koji način izborni uslovi mogu biti poboljšani.

Zukorlić je takođe najavio učešće u razgovorima sledeće sedmice, na koje je pozvao predsednik parlamenta Ivica Dačić, i to one stranke koje ne žele učešće stranaca, ali i stranke koje žele da učestvuju u oba dijaloga.

Sa Zukorlićevom poslaničkom grupom razgovarali su evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

“Razgovor je protekao u potpunom redu, bio je čak i zanimljiv i korektan obostrano. Kao što smo i očekivali, to su više bili pripremni razgovori nego što su suštinski”, rekao je Zukorlić.

Kako je dodao, razgovori su išli u pravcu kako bi dijalog mogao da bude organizovan, a da bude najuspešniji.

“U tom kontekstu mi smo dali svoje ideje. Značajno se pripremamo za dijalog. Pisanu platformu ćemo u utorak ili sredu predati i predsedniku Narodne skupštine i poslati je evropskim posrednicima”, rekao je Zukorlić i dodao da je platformom obuhvaćeno unapređenje izbornog postupka, medijski sektor, stranke nacionalnih manjina…

Zukorlić je preneo da su evroparlamentarci izrazili žaljenje zato što lično nisu prisutni, te da će se to promeniti onog trenutka kada im administrativno bude omogućeno putovanje, koje je inače sada EP obustavio zbog koronavirusa.

“Mislim da je moguće unaprediti izborni postupak i zaštiti sami poredak što i jeste smisao da se omogući da ljudi rasterećeno izađu na izbore, daju svoj glas i da taj glas dođe tamo gde su ga namenili”, poručio je Zukorlić.

Kako kaže, činjenica je da je u značajnom delu izborni postupak dobar, ali postoje određeni detalji koji se mogu unaprediti.

Zukorlić je kazao da će se odazvati i na poziv predsednika Skupštine Srbije i učestvovati i u dijalogu bez prisustva posrednika.

“Drago mi je da to neće, kako je prethodno bilo najavljeno, da bude samo za stranke koje odbijaju evropske posrednike, jer na kraju svi ovi razgovori se odvijaju pod pokroviteljstvom Narodne skupštine”, podsetio je Zukorlić.

Zurkolić je kazao da predsednik skupštine može da bude taj koji će upoznati i evropske poslanike sa predlozima koji se na tom sastanku budu pojavili tako da se vidi cela slika.

“Ja to vidim kao dobar korak kojim će se eliminisati da bilo ko ostane izvan dijaloga”, ocenio je Zukorlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: