Bela kuća: Nismo umešani

Portparolka Bele kuće Džen Psaki negirala je u sredu da su SAD umešane u navodnu zaveru za atentat na Aleksandra Lukašenka.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

20:46

Bela kuća: Nismo umešani
Ilustracija: Depositphotos/Vacclav

"Mogu da potvrdim da u stvari nema osnova", rekla je Psaki na pitanje o navodima.

Ruska vojnoobaveštajna agencija FSB izjavila je krajem prošle nedelje da je uhapsila dvojicu muškaraca, uključujući jednog sa dvojnim državljanstvom u Sjedinjenim Državama i Belorusiji, koji su planirali vojni puč u Belorusiji i za atentat na Lukašenka.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove.

Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo.

Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

Rekao je da je "iznenađen što se Amerikanci tako ponašaju" i da "niko ne može postaviti zadatak da eliminiše predsednika, osim najvišeg političkog rukovodstva", navodi se na veb stranici njegovog kabineta.

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je žalio zbog činjenice da se zapadni zvaničnici nisu pozabavili navodnom zaverom protiv Lukašenka.

"Tipično je da takve akcije nije osudio takozvani kolektivni Zapad. Činilo se da to niko nije primetio. Svi se pretvaraju da se ništa ne dešava", rekao je Putin.
Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute.

Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: