Hakerski napad na Rusiju?

Hakeri iz inostranstva pokušali su da ukradu podatke o ruskim vakcinama protiv virusa korona, saopštio je Nikolaj Murašov.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Prestupnicima su posebno bili interesantni rezultati naučnih istraživanja i ruski podaci o vakcinama protiv virusa korona", rekao je zamenik direktora Nacionalnog koordinacionog centra za računarske incidente (NCKI), Nikolaj Murašov.

Takođe je istakao da podaci NCKI za 2020. godinu ukazuju na to da se većina računarskih napada na ruski informacioni prostor realizuje iz inostranstva, uglavnom sa teritorije SAD, Kine, Nemačke i Holandije.

Glavni ciljevi napadača bili su objekti državne uprave, finansijskog sektora, vojno-industrijskog kompleksa, nauke, obrazovanja, zdravstva i transporta.

Prioritetni zadatak stranih specijalnih službi bilo je dobijanje pristupa zaštićenim informacijama i remećenje funkcionisanja objekata kritične informacione infrastrukture.

Prema rečima Murašova, uvedeni režim rada na daljinu tokom pandemije virusa korona doveo je do rasta sajber napada na servise koje su zaposleni koristili za rad. Konkretno, kompjuteri su zaražavani štetnim programima u cilju krađe vrednih informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu