"Bez prava glasa"

Siriji je oduzeto prava glasa u Orgnizaciji za zabranu hemijskog naoružanja, nakon što su stručnjaci utvrdili da su njene snage više puta koristile otrovni gas.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

13:53

EPA/MOHAMMED BADRA

Većina država članica koje su danas glasale u OPCW podržale su odluku o hitnom oduzimanju prava Sirije u ovoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Rojters.

Predlog je iniciralo 46 od 193 zemljalja članica na upravljačkoj Konferenciji država potpisnica OPCW, poput Velike Britanije, Francuske i SAD, a izglasan je sa 87 glasova za i 15 protiv, što je bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Iran, Rusija i Sirija bili su među zemljama koje su glasale protiv.

Ponovljene istrage Ujedinjenih nacija i specijalnog istražnog i identifikacionog tima OPCW zaključile su da su sirijske vladine snage u napadima između 2015. i 2018. koristile nervni agens sarin i hlorin, za koje su istražitelji rekli da su ubile ili povredile hiljade ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: