Previranja u najpoznatijoj koaliciji na svetu: "Ako to uradiš, nećeš imati podršku"

Odluka o kandidatu CDU/CSU za budućeg nemačkog kancelara pala je još u ponedeljak ujutro.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/Sean Gallup / POOL
EPA/Sean Gallup / POOL

Tada je lider CDU Armin Lašet svom protivkandidatu, šefu CSU Markusu Sederu rekao da ne bi imao podršku CDU ako bude novimovan.

Sednica predsedništva u noći na utorak samo je potvrdila već donetu odluku, pišu nemački mediji.

Uoči sednice predsedništva je Lašet Sederu, u prisustvu predsednika Bundestaga Volfganga Šojbla, generalnog sekretara CDU Paula Ziemiaka i premijera pokrajine Hesen Folkera Bufijea, poručio da će „unionisti“ izgubiti parlamentarne izbore ako nosilac liste bude Seder.

Takođe je, tvrdi „Bild“, jasno stavio do znanja da neće prihvatiti odluku da Seder bude kandidat za kancelara CDU/CSU.

Na pitanje Sedera da li bi ga CDU podržala ako bi on bio izabran za kandidata, Lašet mu je odgovorio sa „ne“.

CDU ne može i ne sme da ispusti kandidaturu za kancelara, naglasio je Lašet ukazujući na tešku situaciju u toj stranci koju vodi.

Iz krugova CSU navode da je taj sastanak pripremio Šojble i da je stav usaglasio sa Lašetom pa ne bi imalo smisla da Seder insistira na kandidaturi.

Inače Seder je juče u podne, na konferenciji za štampu, uz ozbiljan izraz lica, saopštio "Armin Lašet je kandidat za kancelara".

On mu je obećao i punu podršku CSU u izbornoj trci, te se zahvalio velikoj podršci iz cele Nemačke, posebno onima koji su "bili za budućnost", što je bila jasna poruka Lašetu.

Koliko dugo će vladati prividni mir između Lašeta i Sedera za sada je nejasno, ali su unionisti uvereni da će mu, ako Lašet izgubi izbore, Seder uzvratiti "udarac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu