Taman kad su pomislili da su se strasti smirile... Desilo se opet

Taman što se možda i pomislilo da bi se strasti u SAD mogle stišati nakon presude za ubistvo Džordža Flojda, policija u Ohaju ubila 16-godišnju Afroamerikanku.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/Columbus Police Department via WSYX-TV via AP
Tanjug/Columbus Police Department via WSYX-TV via AP

Kako su preneli američki mediji, policija u Kolumbusu, glavnom gradu američke države Ohajo, ubila je maloletnu devojčicu nakon intervencije po prijavi da je nožem nasrnula na dve devojke, prenosi Rojters. Članovi porodice identifikovali su ubijenu devojku kao Makiju Brajant, staru 16 godina.

Hejzel Brajant, žena koju je "Kolumbus Dispeč" identifikovao kao devojčicinu tetku, rekla je za taj list da je tinejdžerka živela u hraniteljskom domu i da je tragičnom događaju prethodila njena svađa sa nekim u ovoj ustanovi.

Policijski snimak pokazuje haotičnu scenu na travnjaku ispred kuće, jednu devojku kako zamahuje nožem na drugu, koja je pala na leđa, da bi zatim krenula na drugu devojku, koja se srušila na parkirana kola. Policajac je tada otvorio vatru.

Hejzel Brajant tvrdi da je njena nećaka bacila nož koji je imala u ruci pre nego što ju je policajac više puta ustrelio. Lokalni mediji su izvestili da se grupa demonstranata okupila u blizini kuće u jugoistočnom predgrađu Kolumbusa gde se dogodila pucnjava.

Gradonačelnik Kolumbusa Endrju Ginter potvrdio je pucnjavu i saopštio na Tviteru da je jedna mlada žena tragično izgubila život.

On je rekao da su policajci na telu imali kamere koje su snimile incident i zamolio za strpljenje pošto je Biro za kriminalističku istragu iz Ohaja (BCI) otvorio istragu, nakon čega će se znati više detalja o slučaju.

Podsetimo, u Americi traju protesti nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo zbog brutalnog hapšenja, kada ga je policajac kolenom ugušio. Policajac je osuđen, američki predsednik Džo Bajden je rekao da je odahnuo i da je pravda sada zadovoljena.

Ali, Flojd je samo jedan u nizu stradalih Afroamerikanaca tokom policijsih "rutinskih" intervencija u poslednjih godinu dana. Na žalost, imena ubijenih blede, ali je zajedničko svima da su ubijeni zbog prekomerne upotrebe sile. Svako ubistvo izazvalo je burne reakcije Afroameričke zajednice u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu