Da li će islamske zemlje promeniti odnos prema tzv. Kosovu? VIDEO

Palestina je tražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu diplomatske odnose sa tzv. Kosovom.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

19:25

Da li će islamske zemlje promeniti odnos prema tzv. Kosovu? VIDEO
Ilustracija: Profimedia

I to zbog odluke Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu.

Brzopleta odluka Prištine da otvori svoje predstavništvo u Jerusalimu mogla bi da ih košta podrške dela arapskog sveta.

Ukoliko bi članice te organizacije prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila sa velikim gubitkom podrške u međunarodnim okvirima.

"Otvaranje ambasade u jerusalimu bilo koga dovodi u pitanje palestinsko pitanje i dovodi u pitanje osnov na kome to pitanje leži i konkretno dovodi u pitanje rezoluciju 478 UN prema kojoj se zabranjuje predstavništva bilo koje države u jerusalimu zato što su Un stale na stranu stanovišta da se palestinsko pitanje može rešiti po modelu dve države", rekao je bivši diplomata Zoran Milivojević.

Upućeni smatraju da nije realno očekivati povlačenje priznanja, ali da bi Priština mogla da primi druge diplomatske udarce, poput zatvaranja
predstavništava u Prištini ili gubljenje podrške u međunarodnim organizacijama.

"Ako bi prihvatile ovaj stav Palestine, onda bi u svakom slučaju reducirale svoje odnose, ove koje su priznale sa Kosovom i to priznanje na neki način dovedu u pitanje, možda ne odricanjem od priznanja, ali svakako suspenzijom neke vrste odnosa", dodao je Milivojević.

Otvaranje ambasade u Jerusalimu je deo dogovora proisteklog iz Vašingtonskog sporazuma.

Takvom potezu protivi se i Turska, pa je ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan s pravom upitao: Koliko vredi dobiti priznavanje jedne zemlje, a izgubiti poverenje više od šezdeset?

"Neke su to već uradile, zamrzle su izjašnjavanje, odnosno priznavanje tzv. Kosova, ali mnoge nisu i ako palestinski ambasador može u tome da nam pomogne, mi bismo mu bili veoma zahvalni. Naravno problem je mnogo veći od toga i mislim da ćemo teško moći da ubedimo velike islamske zemlje koje su priznale Kosovo da tu odluku povuku", rekla je Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku.

Priština je diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavila 1. februara i na njihovu najavu da će ambasadu otvoriti u Jerusalimu, iz Organizacije islamske saradnje je već 3. februara stigla osuda.

Nameru prištinskih vlasti kritikovala je i Evropska unija, ali je uprkos tome ambasada zvanično otvorena 14. marta.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: