"Nema razloga za glumu"

Premijer Andrej Plenković ponovo je poručio danas da u Jasenovcu, kao i prethodno u Vukovaru, neće biti zajedničkih venaca.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Virginia Mayo / POOL
EPA-EFE/Virginia Mayo / POOL

Pročitajte još:

Sutra komemoracija u Spomen-parku Jasenovac; "Važno da nema negacije i revizionizma istorijskih činjenica"

Dodao je i da nema razloga za glumu da se, kako je rekao, "pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori".

Plenković je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto je odbio predlog predsednika Zorana Milanovića da polože zajednički venac podno Kamenog cveta.

"Tu su dva aspekta. Postoji preporuka HZJZ-a organizatorima. To je temeljni okvir prema svima...Rekao sam da nema razloga za glumu, da se pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori i da će očito svako položiti venac za sebe", rekao je Plenković.

"Što se nas tiče, nema zajedničkih venaca. Mi smo to nekoliko puta pokretali. Sad poslednja dva-tri dana imamo dosta medijskih komentara o toj temi", dodao je on.

Podsetio je i da su u Vukovaru venci polagani odvojeno i upitao da li je to bio problem.

"Rekao sam šta je okvir i kako je Spomen-područje Jasenovac predvidelo dolaske. Tamo će biti izaslanstvo vlade, sabora, predsednik, izaslanstvo naroda žrtava i strani ambasadori", rekao je Plenković.

To je, kazao je, pet različitih termina u tom jednom danu.

"Mi tamo idemo godinama. Ići ćemo i idućih godina. Ne zato da bismo s nekim bili u društvu nego da bismo odali počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu