Buš kritikuje

Bivši republikanski predsednik SAD Džordž V. Buš kritikovao je danas Republikansku stranku da je postala izolacionistička i protekcionistička.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Caroline Brehman
Foto: EPA-EFE/Caroline Brehman

On je dodao da je u određenoj meri u njoj prisutan nativizam - shvatanje da domaće stanovništvo ima prirodnu prednost.

"Opisao bih je kao izolacionističku, protekcionističku i u određenoj meri, nativističku", rekao je Buš u intervjuu za emisiju "Tudej" na En-Bi-Siju i istakao da je posebno zabrinut zbog antiimigracione retorike.

Buš nije pominjao bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa, koji je tokom svog mandata agresivno obuzdavao legalnu i ilegalnu imigraciju i započeo izgradnju velikog zida na jugozapadnoj granici sa Meksikom kako bi sprečio ulazak migranata, primećuje AP.

"Imamo predivnu zemlju, a opet nije lepa kad osuđujemo, nazivamo ljude nekim imenima i plašimo ljude zbog imigracije", rekao je Buš.

Buš, koji se nedavno u više navrata pojavljivao u medijima kako bi promovisao svoju knjigu slika imigranata, pozvao je američki Kongres da ublaži "oštru retoriku" o imigracijama i založio se prošle nedelje za drugačiji pristup zakonu o imigraciji, dodaje Si-En-En.

Tvrdokorno desno krilo republikanskih kongresmena prošle nedelje pregovaralo je o formiranju kluba "Amerika na prvom mestu" u Predstavničkom domu Kongresa, a koji je u jednom dokumentu opisan kao zagovaranje "anglosaksonskih političkih tradicija", uz upozorenje da masovne imigracije dovode u rizik "jedinstveni identitet" Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu