Rusi kažu: "Nastavlja se"

Kijev nastoji da destabilizuje situaciju u Donbasu, dok Amerika i NATO nastavljaju provokativne aktivnosti oko Crnog mora, rekao je Sergej Šojgu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Shutterstock/ Mohammad Bash
Shutterstock/ Mohammad Bash

Pročitajte još:

Rat iza ćoška? Američki general upozorava: "Postoji vrlo velika kopnena sila"

SAD zabrinute: Razlog - Rusija

Rat na pomolu?

"Ponašanje Kijeva vodi u jugoslovenski scenario"

Biće rata? - "Ovo smo već videli"

Kao odgovor na sve ove aktivnosti Rusija jača borbeni potencijal snaga Južnog vojnog okruga, dodao je on.

"Nastavlja se destruktivni kurs vojno-političkog rukovodstva Ukrajine, koje nastoji da destabilizuje situaciju u Donbasu. Sjedinjene Države i NATO nastavljaju provokativne aktivnosti u vazdušnom prostranstvu i vodama Crnog mora“, naveo je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Situacija u jugozapadnom strateškom pravcu i dalje je složena, što je u velikoj meri povezano sa pokušajima čitavog niza država da povećaju svoje vojno prisustvo kod južnih i zapadnih granica Rusije.

Kako je rekao, borbeni potencijal jedinica Južnog vojnog okruga jača zbog pokušaja NATO da onemogući stabilizaciju prilika u nizu zemalja Zakavkazja i Bliskog istoka.

"Nestabilna situacija uočljiva je u većem broju zemalja bliskoistočnog regiona i Zakavkazja. Pokušaji Alijanse da onemogući njenu normalizaciju primoravaju nas da preduzimamo simetrične mere za strateško obuzdavanje i da jačamo borbeni potencijal snaga Južnog vojnog okruga“, rekao je ministar.

U tom kontekstu, Šojgu je naveo da sum prošle godine održana 54 različita događaja, pri čemu je glavni bio formiranje još jedne motorizovane divizije.

„Pored toga, vojska neprikidno dobija novu opremu. Tokom 2020. godine snage su dobile preko 3.200 jedinica modernog naoružanja i vojne tehnike“, istakao je Šojgu.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Međutim, od kraja februara u regionu je počela da raste napetost: OEBS izveštava o znatnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju.

Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.

U Moskvi su trenutnu situaciju okarakterisali kao opasnu, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

Takođe, u Moskvi smatraju da Zapad šalje vojne brodove u Crno more u cilju eskalacije napetosti u regionu.

Podsetimo, britanski „Tajms“ je pisao da će Velika Britanija u maju poslati razarač i protivpodmorničku fregatu u Crno more u znak solidarnosti sa Ukrajinom i saveznicima iz Alijanse u regionu.

Dva američka ratna broda trebalo je da prođu kroz Bosfor ka Crnom moru sredinom aprila, ali je Pentagon od toga odustao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu