Preminuo "najbolji potpredsednik u istoriji"

Bivši potpredsednik SAD Volter Mondejl preminuo je u 93.godini u Mineapolisu, u američkoj državi Minesoti, saopštila je njegova porodica.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.04.2021.

08:33

Preminuo
EPA/Olivier Douliery / POOL

Mondejl je bio potpredsednik od 1977. do 1981. godine, u administraciji demokratskog predsednika Džimija Kartera, koji je za njega rekao da ga smatra najboljim potpredsednikom u istoriji SAD.

BBC prenosi da su predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden povodom smrti Mondejla izjavili da su ponosni što su mogli da jednog od najvećih patriota i funkcionera SAD nazovu svojim dragim prijateljem i mentorom.

Mondejl je bio i predsednički kandidat Demokratske stranke na izborima 1984. ali je pretrpeo težak poraz od Ronalda Reagana pošto je dobio podršku samo svoje matične države Minesote i u Vašingtonu, odnosno 13 elektorskih glasova u poređenju sa rekordnih 525 za Regana.

On će ostati upamćen i po tome što je u svojoj kampanji nominovao Džeraldinu Feraro iz Njujorka, koja je time postala prva žena kandidat za funkciju potpredsednika SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: