Potvrđeno: Na spisku i Srbija

Austrija potvrdila da EU planira da od maja do avgusta distribuira 651.000 doza vakcine Fajzera i Bionteka protiv kovida 19 u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.04.2021.

07:07

Potvrđeno: Na spisku i Srbija
Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo

Od tog broja Srbiji je namenjeno 36.000.

"Ovom inicijativom pokazujemo da ne želimo da region Zapadnog Balkana zaostaje za Evropskom unijom", rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Evropska komisija je u januaru iznela plan mehanizma za podelu vakcina, a Austrija je potvrdila da će biti koordinator te pomoći za Zapadni Balkan, i da će ovu raspodelu možda pratiti i neke naredne.

Austrijski ministar je rekao i da je vrednost isporuke 11 miliona evra i da će vakcine biti plaćene iz fondova pomoći EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji.

"Ovo nema apsolutno nikakve veze sa obezbeđivanjem vakcina za Austriju ili druge države EU", rekao je Šalenberg, čija se vlada suočava sa sve većim javnim nezadovljstvom zbog sporog tempa vakcinacije.

Potvrđeno je i da će se vakcine distribuirati od početka maja i da će Bosna i Hercegovina dobiti 214.000 doza, a zatim slede Albanija sa 145.000 i Severna Makedonija sa 119.000, dok je za Srbiju namenjeno 36.000.

Rojters navodi da Srbija ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, ali da se u četiri druge zemlje bivše Jugoslavije i Albaniji koje nisu članice EU imunizacija dosta sporije odvija, a da je u Bosni i Hercegovini nedostatak vakcina izazvao ulične proteste nezadovoljnih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: