Ministarka Turković poslala instrukcije o postupanju sa non pejperima

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu poslala instrukcije o postupanju sa navodnim non pejperima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.04.2021.

17:59

Ministarka Turković poslala instrukcije o postupanju sa non pejperima
EPA-EFE Fehim Demir

Ona je napomenula da su dužni da što, kako je navela, rezolutnijie iznose precizne, tačne i verodostojne informacije o zemlji i njenim legitimnim institucijama i procesima.

U pismu, koje je u posedu sarajevskog portala Kliks, navodi se, između ostalog, da je BiH nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Saveta Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i država partner Severnoatlantskog saveza (NATO).

"Promovisanje ideja o promeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Evropske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije", navela je Turkovićeva.

U opširnm osvrtu na to šta je BiH ostvarila u poslednjih 25 godina, Turkovićeva od diplomatskih predstavnika BiH u svetu traži da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim su akreditovani upoznaju o tome da svaka zlonamerna ideja koja ciljano negira kontinuitet BiH u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut, uz snažnu međunarodnu pomoć SAD, UN, EU i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

"Ovakvo delovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gde su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svetu", navela je, između ostalog Turkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: