Ekološko ruglo u Arilju FOTO

Na potezu od nepunih deset kilometara duž toka reke Moravice u Arilju može se videti čak nekoliko manjih divljih deponija.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Na njima su izuzetno ružni prizori odbačenog nameštaja, građevinskog materijala i kućnog otpada.

Stanovnici sela Bogojevići čije kuće, ali i malinjaci su smešteni na obali reke, svakdonveno se suočavaju sa nesavesnim postupcima pojedinih građana.

„Na samo pedesetak metara od zasada, oni preko noći dođu i istovare pun kamion otpada. Kriju se po mraku, da ne bi bili uhvaćeni, iza moje kuće samo odjednom je osvanula gomila smeća. To je katastrofa šta se sve tu može zateći. Bacaju i uginule životinje, pa se od smrada, naročito u toplijim danima ovde ne može živeti. Postoji opasnost i od širenja zaraznih bolesti, ali i od razvoja biljnih štetočina“, rekao je za RINU meštanin sela Bogojevići kod Arilja.

U lokalnoj samoupravi kažu da postupaju prema prijavama i organizuju čišćenje novonastalih divljih deponija, ali veliki problem predstavlja odlaganje smeća na ruralnom području.

„Mi izlazimo meštanima u susret i po prijavama čistimo nastale divlje deponije, ali je problem što u ruralnim područjima još uvek ne postoji definisan prostor gde bi se odlagao otpad. Radi se na reševanju tog problema, a za te namene izdvojena su sredstva iz opštinskog budzeta. U planu je postavljenje kontejnera van samog jezgra grada“, izjavio je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

On ističe da još jedan veliki kamen spoticanja svakako nedovoljno razvijena ekološka svest kod građana i da im je očigledmo lakše pun kamion otpada istovariti na obalu, nego ga prevesti do kontejnera u Arilju.

"Mi smo sačinili katastar divljih deponija na teritoriji opštine Arilje, obratili se Ministarstvu zaštite životne sredine, nadamo se da će to imati efekta. Sve grupe i pojedinci koji na nedozvoljena mesta i obale reka budu odlagali otpad biće sankcionisani“, rekao je Maslar.

Kroz opštinu Arilje protiče jedna od sve najčistije reke u Srbiji, ali predeli kroz koje prolazi Rzav su poprilično nepristupačni tako da nema većeg gomilanja otpada na njegovim obalama, kao što je to slučaj se rekom Moravicom.

Foto: RINA
Foto: RINA

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu