Lončar: Moguć kolektivni imunitet do kraja juna; brazilski soj nije potvrđen, ali...

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su procene stručnjaka da bi Srbija mogla da dođe do kolektivnog imuniteta krajem juna.

Izvor: Tanjug
Podeli
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Lončar je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Severne Makedonije Venkom Filipčetom, kazao da bi to moglo da se desi ukoliko se budu poštovale sve zaštitne mere i ako vakcinacija bude išla tempom kojim ide do sada.

"Kada je reč o kolektivnom imunitetu, procena je naših stručnjaka da bismo mogli da dodjemo u tu fazu krajem juna meseca, uz to da ispoštujemo sve - da se pridržavamo mera i da se vakcinišemo tempom koji sada ide. To zavisi od svih tih faktora", kazao je Lončar.

Brazilski soj koronavirusa još uvek nije potvrđen u Srbiji, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, uz napomenu da to ne znači da nije prisutan i u našoj zemlji.

On je, međutim, na konferenciji za medije, kazao da se država i zdravstveni sistem ponašaju kao da je potvrđeno prisustvo tog soja virusa u Srbiji. "Mi zvanično nismo potvrdili postojanje brazilskog soja, što ne znači da nećemo", kazao je Lončar, nakon sastanka sa ministrom zdravlja Severne Makedonije.

On je dodao da je taj soj virusa, kada god se pojavio u nekoj zemlji, brzo bio i potvrđen. "Ne kažem da ga nema, samo kažem da ga nisu potvrdili, ali se ponašamo kao da je tu, jer jedino tako možemo da odgovorimo na te izazove, ako mislimo da je već prisutan", zaključio je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu