Predsednik Evropskog saveta čestitao na dogovoru koji je postignut u Gruziji

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je posredovao u postizanju sporazuma o okončanju političke krize u Gruziji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ GEORGIAN PRESIDENT PRESS SERVICE
EPA-EFE/ GEORGIAN PRESIDENT PRESS SERVICE

On je čestitao političkim liderima koji su postigli dogovor.

Pristalice gruzijske opozicije protestvovale su proteklih nedelja zahtevajući puštanje na slobodu opozicionog lidera Nike Melia i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je u februaru policija pritvorila Meliju, predsedavajućeg Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) nakon upada u prostorije stranke i sukoba sa pristalicama.

Melija je optužen da je podsticao na nasilje tokom uličnih protesta u junu 2019. godine, što je on odbacio kao politički motivisanu optužbu.

Slučaj Melije je podstakao tadašnjeg premijera Giorgija Gakariju da podnese ostavku i upozori da bi zatvaranje opozicionog političara moglo dodatno da produbi političke sukobe u Gruziji.

Gruzijska opozicija osporava pobedu stranke Gruzijski san -Demokratska Gruzija na parlamentarnim izborima prošlog oktobra i zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu