Slučaj ubistva Džordža Flojda predat poroti na odlučivanje

Na suđenju za ubistvo Džordža Flojda, za koje je optužen biši policajac Derek Šovin, završeno je iznošenje završnih reči tužilaštva i odbrane.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.04.2021.

23:34

Slučaj ubistva Džordža Flojda predat poroti na odlučivanje
EPA/ Michael Reynolds

Slučaj je predat poroti na odlučivanje, javljaju svetski mediji.

U poroti su šest belih žena, dvojica belih muškaraca, trojica crnaca, jedna crnkinja i dve žene mešovitih rasa.

Kada počnu raspravu o Šovinovoj krivici, porotnici će biti smešteni u hotel, a vreme za donošenje odluke nije ograničeno.

Optužnica protiv Dereka Šovina ima tri tačke: ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Za ubistvo drugog stepena, najtežu od svih optužbi, 12 porotnika mora da se usaglasi da je Šovinovo delanje dovelo do Flojdove smrti.

Kazna za to krivično delo je do 40 godina zatvora, ali propisi u Minesoti tu kaznu skraćuju na 15 godina za ljude poput Šovina, koji ranije nisu osuđivani, navodi Glas Amerike.

Tužilaštvo je od sudije Pitera Kejhila tražilo da odstupi od toga i Šovina, ako bude proglašen krivim, osudi na dužu kaznu zatvora.

Ako ga porota proglasi krivim izjasniće se i da li se slaže sa predlogom tužilaštva da se Šovin osudi na dužu kaznu.

Prethodno je u završnoj reči predstavnik tužilačkog tima Stiven Šlajker zatražio je od porotnika da, kako je rekao, veruju svojim očima i pustio video snimke privođenja Džordža Flojda tokom kojeg je preminuo.

"Ovo nije proces protiv policije koja treba hrabro da štiti i bude saosećajna u u službi. Džordž Flojd nikome nije bio pretnja. Za suočavanje sa njim tog dana nije bila potrebna hrabrost, koja nije ni iskazana. Sve što je bilo potrebno bilo je malo saosećanja, koje je takođe izostalo", poručio je Šjakler.

Tokom izlaganja podsetio je i na poslednje reči preminulog Flojda "molim vas, ne mogu da dišem" i ocenio je da se ono što je Šovin učinio može označiti kao težak napad na Džorža Flojda.

Tužilaštvo je poroti poručilo da će, iako odlučuje o sudbini jednog čoveka, ova presuda biti viđena mnogo šire - kako policija u Americi tretira crnce.

Zastupnik optuženog Šovina, Erik Nelson podsetio je članova porote na pretpostavku nevinosti svog klijenta.

On je, pozivajući se na svedočenje jednog od policajaca Džonija Mersila, izneo tvrdnju da zahvat kojim se Šovin koristio prilikom hapšenja Flojda nije zabranjen i dodao da to ukazuja na nepostojanje namere jer je, kako je rekao, Šovin mislio da postupa po pravilima po kojima je obučen.

U dosadašnjem postupku, koji su prenosili svi svetski mediji, iskaze je dalo više od 40 svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: