Rusija vodi istragu protiv Jutjuba

Rusija je objavila danas da otvara istragu protiv Gugla i njegove video-platforme Jutjub.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.04.2021.

20:15

Rusija vodi istragu protiv Jutjuba
Ilustracija: Depositphotos/davidzydd

Istraga je najavljena zbog zlopuotrebe dominantnog položaja, u najnovijem sporu ruskih vlasti i digitalnih giganata.

Savezna antimonopolska agencija (FAS) saopštila je da je otvorila ovu istragu zato što su propisi o otvaranju, prekidu ili brisanju naloga Jutjuba i korisničkih zahteva "netransparentni, neobjektivni i nepredvidljivi", što može da naškodi intreresima korisnika i ograniči konkurenciju.

"To dovodi do iznenadnih blokiranja i prekida naloga korisnika bez upozorenja i osnove za takvo delovanje", navelo je rusko regulatorno telo.

Prema ruskom regulatoru istraga je pokrenuta posle prijave jedne nepoznate ruske organizacije Regionalnog centra internet tehnologija (Rotsit) koja se predstavila kao grupa koja brani interese ruskih korisnika interneta.

Ruske vlasti su poslednjih nedelja uputle više kritika američkim društvenim mrežama Tviter, Fejsbuk i Jutjub ali i kineskom Tiktoku, osuđujući njihovu svemoć i kritikujući njihovo ograničavanje sadržaja, posebno političkih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: