Požar uništio zgradu Univerziteta u Kejptaunu, stotine studenata evakuisano; "Bilo je zaista grozno" FOTO

Požar u Kejptaunu u kome je izgorela univerzitetska biblioteka a više naselja je evakuisano danas je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, saopštile su vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

18:31

Požar uništio zgradu Univerziteta u Kejptaunu, stotine studenata evakuisano;
EPA-EFE/ NIC BOTHMA

Požar je uništio deo univerzitetske biblioteke u kojoj se nalazi jedinstvena kolekcija afričkih arhiva, rekao je u ponedeljak direktor biblioteke dok se vatra širila u centar grada.

Vatra je zahvatila zgradu studentskog kampusa, a vatrogasci su u akciji gašenja koristili i helikoptere, prenosi Rojters.

Odeljenje za afričke studije u zgradi iz tridesetih godina i čitaonica potpuno su uništeni, rekla je u nedelju direktorka biblioteke UCT Ujala Satgor u postu na Fejsbuku.

"Neke od naših vrednih kolekcija su izgubljene“, napisala je ona.

Na fotografijama koje prate objavu vide se vatra i dim koji se dižu sa krova i prozora zgrade koja je do daljeg zatvorena. Potpuna procena štete biće napravljena kada zgrada bude bezbedna za ulazak, rekla je Ujala Satgor.

Gusti dim nadvio se nad ispražnjenim kampusom UCT u ponedeljak.

"Bilo je zaista grozno“, rekao je za AFP dvadesetogodišnji student ekonomije Kosmas Joanu.
EPA-EFE/ NIC BOTHMA
EPA-EFE/ NIC BOTHMA
Požar je izbio u nedelju rano ujutru u blizini spomen-obeležja britanskom magnatu i političaru Sesilu Roudsu na Ðavoljem vrhu, delu Kejptauna u podnožju Stone planine, gde je smešten UCT, jedan od najpoznatijih univerziteta u Africi.

Oblak dima iz kampusa mogao se videti sa udaljenosti od nekoliko kilometara, a tokom gašenja požara jedan vatrogasac je zadobio opekotine i prenet je u bolnicu na lečenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: