Rusija donela nove mere protiv Češke

Češka ambasada u Rusiji više neće moći da zapošljava ruske državljane, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU

"Ni Sjedinjene Američke Države, ni Češka Republika, više ne mogu da angažuju građane naše zemlje da rade u njihovim ambasadama", istakla je ona za rusku televiziju Rosija-1.

Prema navodima Zaharove, ugovori koje ruskim državljanima nude u američkoj ambasadi mogu se posmatrati kao oblik špijunskog regrutovanja, preneo je Tas s.

"Ljudi za koje se kaže da su tamo zaposleni po ugovoru u stvari počinju da rade za svoju novu zemlju", kazala je Zaharova.

A status koji će dobiti u toj zemlji zavisi od toga koliko dobro rade svoj posao, objasnila je ona.

Češki premijer Andrej Babiš i privremeni ministar spoljnih poslova Jan Hamaček, najavili su 17. aprila proterivanje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu, koji su, prema tvrdnjama čeških vlasti, oficiri ruskih obaveštajnih agencija SVR i GRU.

Češke vlasti tvrde da su novootkrivene okolnosti povezane sa eksplozijom u selu Vrbetice, kada su poginule dve osobe.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je protestovalo protiv poteza koji je Prag preduzeo i proglasilo je 20 zaposlenih u ambasadi Češke u Moskvi za persone non grata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu