"BiH bi se mogla raspasti na isti način kako se raspala Jugoslavija"

Mostarski portal HMS piše da opstanak BiH presudno zavisi od politike najbrojnijeg naroda Bošnjaka prema najmalobrojnijem narodu u BiH - Hrvatima.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

I to, kako navode, jednako kao što je opstanak Jugoslavije zavisio o politici Beograda prema pravima malobrojnijih naroda u bivšoj federalnoj državi.

"Omogućavanje Hrvatima da mogu izabrati svog predstavnika u Predsedništvo BiH i svih 17 izaslanika u federalni, a posredno u državni Dom naroda, delovalo bi stabilizirajuće i produžilo rok trajanja Bosni i Hercegovini. Obrnuto, uskraćivanje prava jednom od tri konstituenta - domino-efektom srušiće zajedničku - bošnjačko-hrvatsko-srpsku kuću", piše mostarski portal.

Navodno rušenje Hrvata kao političkog faktora, tvrdi HMS, otvoreno već duže vreme zagovara i najavljuje lider najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović kada govori o “razbijanju okova”, i to već na izborima iduće godine, kako bi se osigurala “vladavina građanske većine”. Ili “razbijanju gipsa”, kako Izetbegović naziva Dejtonski sporazum, kako bi “zemlja krenula napred”.

"Bošnjaci nakon izbora 2022. trebaju osigurati najmanje šest “probosanskih” ili halal Hrvata u Hrvatskom klubu Doma naroda i tako izabrati predsednika, dva dopredsednika i Vladu Federacije i tako ovladati Federacijom. I pride ponovo izabrati Komšića u Predsedništvo BiH kako bi se Hrvatima otela i ta pozicija. Probosanske snage rade i na ovladavanju drugim institucijama poput CIK-a, VTSV-a itd.", piše HMS tvrdeći da je to ista unitaristička matrica po kojoj je "Milošević razbio Jugoslaviju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu