Kako izgleda povratak u školske klupe - B92.net u osnovnoj školi Bora Stanković na Banjici VIDEO/FOTO

Stariji osnovci su se vratili u klupe, dok su mlađi razredi podeljeni u dve grupe i idu u školu. B92.net posetio je osnovnu školu Bora Stanković na Banjici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

12:43

Kako izgleda povratak u školske klupe - B92.net u osnovnoj školi Bora Stanković na Banjici VIDEO/FOTO
b92/J.J.

"Roditeljima je cela ova priča pala veoma teško, jer kada u porodici imate decu različitog školskog uzrasta, svakako da nije lako kada je jedno kod kuće na onlajn nastavi, drugo ide u školu, a pritom i radite od kuće".

Đaci od prvog do četvrtog razreda će kao i do sada ići svakodnevno u školu, a stariji osnovci od petog do osmog nastavu će pohađati naizmenično dan u školi, dan onlajn, dok će srednjoškolci jedne nedelje ići u školu, a druge nastavu pratiti od kuće.

Tim povodom, danas smo obišli osnovnu školu "Bora Stanković" na Voždovcu kako bismo na licu mesta saznali kakva je situacija sada i da li je lakše ili teže, budući da su se stariji razredi vratili sa onlajn nastave.

Direktorka škole Rada Rakočević kaže za naš portal da je zadovoljna kako su učenici i nastavnici snašli u organizaciji rada, s obozirom na to da pandemija i dalje traje.

Kako napominje, sada je situacija malo lakša u odnosu na prošlu godinu kada je sve po pitanju virusa bilo dosta nepoznato, kada su morali da se priviknu na nov način pohađanja nastave, dakle, onlajn, što mnogim učenicima nije bilo lako.

Posetili smo i učionicu u kojoj je u toku bila nastava engleskog jezika, kako bismo proverili kako izgleda povratak u školske klupe.

Učiteljica Mirjana Đukić je sa ponosom istakla da je to jedno od najboljih odeljenja jer pokazuju izvanredne rezultate.

Deca u nam rekla da im nedostaju drugari iz druge grupe, koji nisu trenutno tu zbog organizacije rada, jer su odeljenja podeljena u dve grupe sa po petnaest učenika.

"Velika je odgovornost na ovom razredu, jer se oni pripremaju za peti i to veoma uspešno", kaže učiteljica Đukić.

Dodaje da joj je drago što deca nisu imala priliku da u potpunosti prate onlajn nastavu.

"Što se tiče učenika od petog do osmog razreda, koja su to ipak morala da prođu, iz razgovora sa njima sam zaključila da su postala odgovornija i da više rade i uče, tako da smo veoma srećni zbog toga", objašnjava ona.

Kako kaže, bilo je poteškoća dok se deca nisu adaptirala na maske, budući da je engleski specifičan jezik i da zahteva konverzacijske vežbe, ali su vremenom uspela da prebrode tu vrstu barijere i sada svi zajedno učestvuju u jednoj vrsti dijaloga kako bi što bolje savladali jezik.

Najviše nedostaje druženje

b92/J.J
"Najviše nam nedostaju naši drugari iz druge grupe, kao i fizičko vaspitanje", kažu učenici razreda koji smo posetili.

Takođe, napominju da im je teško palo to što nemaju fizičko u onoj meri u kojoj su imali ranije, kao što je nadmetanje u brojnim sportskim igrama, ali da taj nedostatak nadomeste u školskom dvorištu, nakon časova, jer u sali nije moguće zbog epidemijskih uslova.

"Pored fizičkog, nedostaje nam i muzičko, jer ne možemo da pevamo, već samo učimo teoriju", kaže jedna od učenica.

Školsko zvono je označilo kraj časa, a deca su veoma radosno krenula na odmor, ističući da im je bilo veoma drago što smo se upoznali. Po završetku kraćeg odmora, otišli smo do drugog razreda u kojem je takođe vladala radna atmosfera, a deca su učila nove lekcije iz matematike.

Nakon odmora, posetili smo i čas matematike gde su se učenici utrkivali da reše zadatak pred tablom, što je jedna od čari nastave u učionici, a čega nema onlajn.

"Učimo računarske operacije, a deca se veoma lepo snalaze", priča kroz osmeh učiteljica Biljana Šarčev.

"Donekle nam je olakšan rad jer radimo sa manjom grupom, tako da držimo sve pod kontrolom jer imamo više vremena da im se posvetimo i da prekontrolišemo zadatke jer ih je manje, ali uprkos svemu oni su uzuzetno odeljenje", kaže učiteljica.

Na pitanje šta im najviše nedostaje, jedan od učenika je kazao "moj drug, sa kojim volim da idem na užinu, a on je sada u drugoj grupi". Osim toga, složili su se da im i likovno veoma nedostaje, kao i više druženja na odmorima.

Teško naći zamenu ako se učitelji zamene

b92/J.J
O tome koliko dece dolazi na nastavu pitali smo pomoćnicu direktora škole Tamaru Ivanović koja nam je objasnila ima li zaraženih koronavirusom među đacima i nastavnicima, kako su se kao škola prilagodili "novoj normalnosti".

"Bilo je sporadičnih slučajeva kada je reč o koronavirusu, ali nismo dolazili u situaciju da zbog toga moramo celo odeljenje da pošaljemo na onlajn nastavu", kaže ona.

Napominje da je jedno dete dobilo boginje, te da je zbog toga dvoje bilo u izolaciji. Kako kaže, postoje rigorozni kriterijumi, primera radi, ukoliko se dvoje dece u roku od 48 sati zarazi koronavirusom, onda se celo odeljenje šalje na onlajn nastavu.

Dodaje, "deca su više bila u izolaciji zbog roditelja ili zbog rizičnog kontakta koji su ostvarili sa nekim tokom razgovora". Ističe da je tokom prvog polugodišta bio veći broj zaraženih kada je reč o zaposlenima, te da je bilo veoma teško naći zamenu za njih, pogotovo za učitelje, dok je sada znatno bolje.

Objašnjava da u školi postoje deca koja su sve vreme na onlaj nastavi jer imaju u porodici nekog ko ima neko hronično oboljenje, te da iz tih razloga ne šalju decu u kolektiv jer to nije ni veliki broj. Upitana da prokomentariše, kako su se osmaci snašli na probnom testu, koji je nedavno održan, kaže da su "zadovoljili kriterijume".

"Dobro su se snašli na završnom probnom, a za prijemni se spremaju tako što im držimo onlajn nastavu iz tih predmeta, tako da su kolege u obavezi da im održe po deset časova. Uglavnom dobijamo reči hvale za organizaciju", dodaje.

Pročitajte još:

Škole opet pune; Ministar: Došli smo u poziciju VIDEO

"Strpljenje je ključno"

b92/J.J
Po završetku našeg obilaska, ispred škole smo zatekli roditelje koji su došli po decu, a u razgovoru su nam se požalili da ih je ova pandemija dodatno opteretila.

"Verujte, uopšte nije lako, a nije ni nastavnicima da po dva puta ponavljaju gradivo u toku dana jer imaju dve grupe", priča jedan od roditelja. "Mi razumemo nastavnike, a razumeju i oni nas, jer svakako da je teško kada dete pohađa onlajn nastavu od kuće, drugo ide u školu, a ja radim od kuće, tako da bez dobre organizacije ništa ne bih uradila", dodaje ona.

Isto tako, ispred škole smo naleteli i na jednu vaspitačicu u penziji koja je došla po svog unuka, a za B92.net je kazala "da su se deca odlično snašla u celoj ovoj situaciji, a da su roditelji hteli ili ne, morali da se priviknu na sve ovo, kao i deca jer drugog rešenja nema, barem ne trenutno".

"Strpljenje, učenje i posvećenost je ključno ako mislimo da ostvarimo neki napredak", napominje ona.

Na priču se nadovezuje još jedan roditelj koji nam je kazao da je najgore osmacima, jer ima stariju ćerku pa je podelio svoje iskustvo sa nama o tome, a trenutno je došao po mlađu, kojoj je takođe bilo teško da se prilagodi novom načinu učenja.

"Osmacima je najgore, oni se pripremaju za prijemni i za veliku promenu u smislu da će uskoro u srednju školu, a kao što vidite, ne verujem da će uspeti onlajn nastavom da steknu ono znanje koje bi u školi u razgovoru sa nastavnicima, ali šta da se radi", razočarano odmahuje rukom.

Pročitajte još:

U panici i roditelji i đaci
b92/J.J
Podsetimo, prema novim merama Kriznog štaba čas u školi traje 30 minuta, a nošenje zaštitnih maski i održavanje distance je obavezno.

Broj učenika koji su istovremeno u školi ne sme da pređe polovinu đačke populacije. Odeljenja su uglavnom podeljena u dve grupe. Ocene koje se upisuju u dnevnik đaci mogu dobiti na osnovu usmene ili pisane provere znanja u školi.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je ranije da nema nikakvih problema pred početak nastave po modelu od 1. septembra.

Ružić je istakao da je važno da dva meseca pred kraj školske godine učenici u kontinuitetu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, privedu na kvalitetan način školsku godinu.

Pročitajte još:

Kon: Nagli ulazak virusa u škole

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: