"Ne žurimo sa otvaranjem"

Australija ne žuri da otvori međunarodne granice i da rizikuje život koji je skoro bez korona virusa, rekao je danas premijer Australije Skot Morison.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.04.2021.

08:57

EPA/MICK TSIKAS

Australija je zatvorila granice za sve osobe koji nisu njeni građani, ili nemaju prijavljeno mesto prebivališta na njenoj teritoriji u martu 2020. godine, a ograničen ulazak je dozvoljen tek prethodnih meseci, uglavnom za građane koji se vraćaju kući, preneo je Rojters.

Zatvaranje granice, uz jake restriktivne mere, praćenje kontakata i poštovanje restriktivnih mera su načinile Australiju jednom od najuspešnijih zemalja u suzbijanju pandemije, pa je od prvog slučaja u toj zemlji zabeleženo manje od 29.500 slučajeva, dok je preminulo 910 pacijenata.

"Australija ne žuri da otvori granice, uveravam vas. Neću da stavljam na kocku način na koji živimo u zemlji, koji je danas prilično drugačiji u odnosu na ostale u svetu", ocenio je Morison.

Već nekoliko meseci, osim tokom kratkih lokdauna, Australijanci mogu da sede u restoranima, okupljaju se slobodno i ne nose maske u većini mesta.

Vladini podaci pokazuju veliko povećanje putovanja unutar zemlje u prvim mesecima 2021. godine.

Od ponedeljka, Australijanci i susedi Novozelanđani će moći da putuju jedni kod drugih bez obaveznog karantina.

Novi Zeland je dosad zabeležio 2.239 slučaja kovida-19, a preminulo je 26 pacijenta.

Morison je naznačio danas da bi vakcinisani Australijanci mogli da putuju van zemlje "u važnim situacijama" i da se vrate nazad, ali da ostanu u kućnom karantinu, a to bi moglo da se dogodi u drugoj polovini godine.

Australija je nedavno odustala od cilja da vakciniše celu populaciju od 26 miliona stanovnika do kraja 2021. godine, nakon saveta da osobe mlađe od 50 godina uzmu Fajzerovu vakcinu umesto AstraZenekinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: