"Za status žrtve OVK prijavilo se 17 osoba, nemamo njihova imena"

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Naime, do sada se za status žrtve prijavilo 17 osoba u slučaju bivših lidera OVK u Hagu, nakon čega je Kancelarija za učešće žrtava pre nekoliko dana preporučila da se sve ove prijave zajedno prikupljaju.

Kako bi se osiguralo da neće biti sukoba interesa, Kancelarija za učešće žrtava u Specijalnom sudu kontaktirala je jednu po jednu prijavljenu osobu.

Huper je pozdravio takvu odluku, ali je istakao da odbrani nisu predočeni identiteti prijavljenih.

"Zahtevi žrtava nisu obelodanjeni odbrani, čini se da razlike koje je Kancelarija utvrdila između podnosilaca zahteva (etničke pripadnosti, jezik ili geografskog položaj) ne predstavljaju sukob interesa koji garantuje posebno pravno zastupanje. Odbrana se dalje slaže da se okolnosti u kojima su sudije postavile zakonske zastupnike ne primenjuju u ovom slučaju, gde trenutno ima samo 17 podnosilaca zahteva", navodi se u podnesku Hupera.

U tom kontekstu, Huper je zatražio da se za sve podnosioce zahteva imenuje jedan pravni zastupnik.

Iz suda je objavljeno da devet podnosilaca zahteva živi u Srbiji, tri u dijaspori, dok pet živi na Kosovu, od kojih je jedan Srbin.

Na osnovu okolnosti i etničke pripadnosti, samo se jedan od zahteva usprotivio da bude u zajedničkom procesu sa ostalim prijavljenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu