"Rat u BiH je bio islamska revolucija"

Rafael Izraeli ocenio je da je rat u Bosni i Hercegovini bio "islamska revolucija" i da su ga finansirale arapske zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine dodao je da su "učestovale mnogobrojne radikalne islamske falange iz celog sveta"

U Sarajevu, tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, ubijeno je oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 je teško ranjeno.

Muslimanske snage su formirale čak 211 logora i kazamata za zatočene Srbe, a dve trećine ubijenih i ranjenih Srba nije imalo nikakve veze sa ratnim dešavanjima.

Ovo je samo delić izveštaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine, koji je krajem nedelje ustalasao ceo region.

Dokument na 2.500 stranica izradila je medunarodna ekspertska grupa - Rafael Izreli (Izrael), Viktor Bezručko (Rusija), Darko Tanasković (Srbija), Lorens Frenč (SAD), Ðuzepe Zakarija (Italija) i Patrik Bario (Francuska).

Komisija je osnovana po odluci Narodne skupštine Republike Srpske od 14. avgusta 2018. godine, a u sadašnjem sastavu radi od marta 2019.

Prvobitno je bilo planirano da se posao obavi za godinu dana, ali zbog obimnog materijala, Komisija je neprestano radila punih 18 meseci.

Rafael Izraeli, profesor sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, stručnjak za terorizam i islamski radikalizam, ukazuje da je izveštaj plod velikog rada nezavisne istraživačke grupe i dodaje da je cilj bio da se rasvetle zbivanja u ratnom Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

"Kada sam se potpisao iza 1.250 stranica materijala na sedam poglavlja, osetio sam neki vid olakšanja, jer sam bio svestan da se, kada su sarajevska zbivanja u pitanju, dogodila velika travestija pravde", rekao je Izraeli.

Kako je istakao, muslimani su, kao i svugde kada su u pitanju sukobi u svetu, predstavljeni "kao sveci koji rade samo dobre stvari, dok su Srbi oslikani kao izrazito loši".

"Mi se u izveštaju čak nismo određivali ko je bio dobar, a ko loš u tom ratu, jer je prava slika da su u tom ratu obe strane ubijale, i to mngo. Ali, ako je istina da su Srbi u Srebrenici počinili zločin nad muslimanima, istina je da su u Sarajevu i mnogim drugim mestima Srbi bili veće žrtve", dodao je on.

Zaključak dokumenta da je rat u BiH izazvao bošnjačko-hrvatski referendum iz 1992. godine, na kojem Srbi nisu učestvovali, kao i da je muslimanska vojska izvršila agresiju na JNA.

"Mi smo rat devedesetih godina u BiH tretirali kroz istorijsku prizmu celog 20. veka kada su u Drugom svetskom ratu, muslimani i Hrvati takođe zajedno bili protiv Srba i učinili mnogobrojne zločine nad svojim komšijama. Rat devedesetih nije bio odvojeni događaj od prethodnog rata, već se može reći da je njegov nastavak. Novo je što se u ove sukobe uključio muslimanski faktor i što su protiv Srba bili zajedno muslimani i Hrvati, iza kojih je stajao Zapad i Amerika", kaže Izraeli.

Da bi napisao Poglavlje tri ovog dokumenta, Izraeli naglašava da je putovao mnogo po centralnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji.

"Tačno je da je rat u BiH bio i islamska revolucija, u kojoj su učestvovale mnogobrojne radikalne islamističke falange iz celog sveta i koju su finansirale arapske zemlje. Tragovi islamske revolucije Alije Izetbegovića očigledni su danas u Sandžaku i na Kosovu. Nije iznenađenje da su Srbi morali da napuste Sarajevo 1996. godine jer im nije bilo mesta u tako radikalizovanom islamskom okruženju", zaključio je Izraeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu