Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović istakao je da će epidemiološka situacije umnogome da zavisiti od ponašanja građana tokom praznika.

Izvor: B92
Podeli
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Pročitajte još:

Uskrs pod ključem? Dr Tiodorović za B92.net o tome šta nas čeka za praznike

On je upozorio da tokom praznika ne smeju da se ponove greške iz februara i poziva na poštovanje mera jer, kako je naveo, u suprotnom bi Srbija mogla da upadne u ozbiljne probleme, rekao je Tiodorović za Sputnjik.

Smatra da se mere tokom praznika neće menjati i ističe da će i uz vakcinaciju rizik od zaražavanja u narednom periodu biti veći iz tri razloga.

Prvi su ljudi koji ne znaju da su bolesni jer ne žele da se testiraju, drugi su oni koji će iz rizičnih inostranih područja doći u Srbiju za praznike, a treći je lepo vreme.

"Novi talas se može desiti, ako se ne budemo pridržavali mera, kao što se to desilo u Čileu", kaže i i ističe da su oni imali dobar odziv za vakcinaciju, ali su se opustili", rekao je Tiodorović u petak za B92.net.

"Vakcinacija ključna"

Deca će se vakcinisati protiv koronavirusa? Tiodorović pojasnio za B92.net

Tiodorović je naglasio da je vakcinacija ključna za "obuzdavanje" epidemije.

"Mislim da su svi svesni, i oni koji nisu lekari, da će vakcinacija moći da obezbedi ono što ovoga trenutka imaju, na primer, Izrael ili Malta. Velika Britanija ulazi u broj onih zemalja koje su vakcinacijom uspele da obezbede minimum i stvore imunitet bar približan kolektivnom. Ako uspemo da, kao Izrael, pređemo 70, 80 odsto, mi smo završili posao. Ali, nama je dovoljno da bude i 60, 70 odsto kolektivnog imuniteta. Neka u tom broju bude vakcinisanih makar tri i po miliona, onda imamo šanse da stanemo na ’zelenu granu‘ i budemo sigurni u dalju prognozu ove bolesti", istakao je Tiodorović.

Krizni štab "prelomio" FOTO/VIDEO

Podsetimo, na sednici Kriznog štaba zvanično je odlučeno da se deca vraćaju u škole jer, kako je rekao dr Predrag Kon, "situacija više nije vanredna". On je
istakao da je cilj da što pre dođemo do tri ili 3,5 miliona onih koji su primili dve doze vakcine protiv koronavirusa, a da je broj onih koji su do sada primili drugu dozu premašio 1,2 miliona.

Ono što je ostalo da se "popusti" od mera koje su na snazi je otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, kafića i restorana u tržnim centrima i vraćanje starijih osnovaca i srednjoškolaca sa onlajn nastave, na kojoj su već meseca dana, u školske klupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu