Raste pritisak: Ko će biti kandidat?

Dva pretendenta za lidera vladajuće nemačke konzervativne koalicije na predstojećim izborima našla su se danas pod još većim pritiskom da okončaju borbu za moć.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

I tako se dogovore ko će od njih biti kandidat za naslednika kancelarke Angele Merkel.

Lideri dve stranke koje su u višedecenijskoj koaliciji, Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije (CSU), Armin Lašet i Markus Zeder, izrazili su želju da budu kandidati konzervativaca za kancelara na parlamentarnim izborima 26. septembra.

Ankete daju mnogo bolje izglede na izborima Zederu, guverneru Bavarske, ali je Lašet, guverner pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, predsednik godinama najjače stranke u zemlji.

Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer, koju je Lašet zamenio na čelu CDU, pozvala je danas oba kandidata da postignu dogovor.

"Niko ne može da ih oslobodi ove odgovornosti liderstva", kazala je Kramp-Karenbauer.

Član CDU Fridrih Merc, koga je Lašet u januaru porazio u trci za predsednika stranke, takodje je pozvao oba kandidata da se dogovore.

"Postignite dogovor. Ovoj zemlji su potrebni dobri izgledi. Ovoj zemlji je potrebno vodjstvo", naveo je Merc.

Podela unutar CDU oko kandidata koalicije za kancelara i dalje otežava odluku koju mnogi traže strahujući da bi nastavak borbe Lašeta i Zedera mogao da nanese dodatnu štetu konzervativcima.

Merkel, kancelarka od 2005. godine, najavila je pre dve i po godine da se neće kandidovati za peti mandat na čelu vlade.

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke za kancelara biće ministar finansija Olaf Šolc, dok će Zeleni u ponedeljak objaviti da li će predložiti Analenu Berbok ili Roberta Habeka, koji su kopredsednici te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu