Putinu stiglo pismo: Gospodine predsedniče, pozivamo Vas da...

Više od 70 slavnih osoba iz celog sveta napisalo je otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 17.04.2021.

16:50

Putinu stiglo pismo: Gospodine predsedniče, pozivamo Vas da...
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK

U pismu zahtevaju od njega da omogući lečenje Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji, prenosi Jutarnji list.

Podsećajući na njegovu bolest potpisnici su napisali: "Kao ruski državljanin, Navaljni ima zakonsko pravo da ga pregleda i leči lekar po njegovom izboru."

Njihov poziv objavilo je u subotu nekoliko evropskih novina, među kojima i Ekonomist na engleskom jeziku.

Pismo su potpisali autorka knjiga o Hariju Poteru, Džej Kej Rouling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Miler, Luiz Gluk i Svetlana Alekijevič, član grupe Abba Bjorn Ulvaes, britanski glumci Benedit Kamberbač i Kristin Skot Tomas, ali i istoričari Nial Ferguson i Sajmon Šama.

U pismu koje su spomenute poznate osobe uputile Putinu ističe se da je Navaljni kritičnom stanju.

"Gospodine predsedniče, pozivamo vas da Alekseju Navaljnom odmah pružite medicinsku pomoć i negu koja mu je hitno potrebna, a na koju, u skladu s ruskim zakonom ima pravo. Kao neko ko je prisegnuo da će poštovati zakon, sada samo to morate sprovesti u delo."

Navaljni već danima štrajkuje glađu pokušavajući da zatvorske vlasti primora da mu omoguće posetu lekara. Trenutno mu prete prisilnom konzumacijom hrane.

Ovaj 44-godišnji ruski disident nedavno se žalio na bolove u leđima, obamrlost udova, na temperaturu i kašalj. Njegova porodica, advokati i pristalice izrazili su zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tim njegove doktorke Anastazije Vasiljeve objavio je na Tviteru da poseduje zabrinjavajuće rezultate analize krvnog testa Alekseja Navaljnog. Lekari dodaju da ne isključuju mogućnost usporenog rada bubrega ili pojavu srčane aritmije.

U avgustu je Navaljni preživeo pokušaj atentata nervnim otrovom "novičok", nakon čega se lečio u Nemačkoj. Žalio se da se upotreba zabranjenog hemijskog sredstva protiv ruskog državljanina u njegovoj zemlji ne istražuje. Nekoliko laboratorija u EU-u potvrdilo je prisutnost otrova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: