Situacija se ne smiruje: Rusija započela, Ukrajina uzvratila

Moskva je danas optužila ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu za pokušaj dolaženja do poverljivih podataka od jednog ruskog državljanina.

Izvor: B92

Subota, 17.04.2021.

16:12

Situacija se ne smiruje: Rusija započela, Ukrajina uzvratila
Foto: Shutterstock/justsolove

Optužba se vezuje za pokušaj dolaženja do poverljivih podataka od jednog ruskog državljanina iz baze podataka ruske policije i Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog čega će ukrajinski diplomata morati da napusti Rusiju do 22. aprila, preneo je Rojters.

"Sa ruske strane je istaknuto da su takvi postupci nedopustivi i nespojivi sa statusom konzula i nanose štetu interesima bezbednosti Rusije. Predočeno je da je boravak konzula nepoželjan na teritoriji Rusije i sugerisano je da napusti zemlju u roku od 72 sata počev od 19. aprila“, navodi se u saopštenju.

FSB je ranije objavio da je Oleksandr Sosonjuk odveden u pritvor kada je pokušao da izvuče informacije od ruskog bezbednjaka tokom susreta sa njim. .

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgenij Enjin rekao je da Ukrajina smatra privođenje svog konzula kao neprijateljski postupak Rusije i priprema recipročne mere protiv ruskih diplomata.

"U skladu sa postojećom praksom i principom reciprociteta, ukrajinska strana priprema odgovor prema ruskim diplomatama", rekao je Jenin u intervjuu za UNN novinsku agenciju, a preneo TASS.

Nakon toga, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da jedan viši ruski diplomata mora da napusti zemlju u naredna 72 sata kao odgovor na incident sa ukrajinskim konzulom u Sankt Peterburgu.

Pored toga, ukrajinski spoljnopolitički resor izražava snažan protest zbog privođenja ukrajinskog konzula i u potpunosti odbacuje sve navedene optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: