Situacija se ne smiruje: Rusija započela, Ukrajina uzvratila

Moskva je danas optužila ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu za pokušaj dolaženja do poverljivih podataka od jednog ruskog državljanina.

Izvor: B92, Tanjug, Sputnjik
Podeli
Foto: Shutterstock/justsolove
Foto: Shutterstock/justsolove

Optužba se vezuje za pokušaj dolaženja do poverljivih podataka od jednog ruskog državljanina iz baze podataka ruske policije i Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog čega će ukrajinski diplomata morati da napusti Rusiju do 22. aprila, preneo je Rojters.

"Sa ruske strane je istaknuto da su takvi postupci nedopustivi i nespojivi sa statusom konzula i nanose štetu interesima bezbednosti Rusije. Predočeno je da je boravak konzula nepoželjan na teritoriji Rusije i sugerisano je da napusti zemlju u roku od 72 sata počev od 19. aprila“, navodi se u saopštenju.

FSB je ranije objavio da je Oleksandr Sosonjuk odveden u pritvor kada je pokušao da izvuče informacije od ruskog bezbednjaka tokom susreta sa njim. .

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgenij Enjin rekao je da Ukrajina smatra privođenje svog konzula kao neprijateljski postupak Rusije i priprema recipročne mere protiv ruskih diplomata.

"U skladu sa postojećom praksom i principom reciprociteta, ukrajinska strana priprema odgovor prema ruskim diplomatama", rekao je Jenin u intervjuu za UNN novinsku agenciju, a preneo TASS.

Nakon toga, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da jedan viši ruski diplomata mora da napusti zemlju u naredna 72 sata kao odgovor na incident sa ukrajinskim konzulom u Sankt Peterburgu.

Pored toga, ukrajinski spoljnopolitički resor izražava snažan protest zbog privođenja ukrajinskog konzula i u potpunosti odbacuje sve navedene optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu