Poruka iz Hrvatske: Dalje prste od BiH

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je priča o mirnom razlazu u Bosnii Hercegovini toliko neozbiljna.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE Antonio Bat
EPA-EFE Antonio Bat

Ali istovremeno i opasna da je ne treba stavljati čak ni na non-pejper, ma od koga god dolazila.

Za eventualnu povezanost Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića sa tom idejom, Milanović kaže da to prevazilazi maštu čak i scenarista beogradskih krimi serija.

"Bilo kakvo miroljubivo razilaženje - Hrvatska do Drine, Beograd do Une - to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big sh*t", rekao je Milanović u svom maniru.

On kaže da se nada da nezvanični diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane, jer "objektivno, ja njih dosta poštujem i mislim da nisu baš tako zalupani".

"Što se mene tiče, nema govora o razlazu BiH. Ono o čemu ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Dejtona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena, pa čak i ukradena", poručio je Milanović, prenela je Hina.

Milanović je konstatovao da od razlaza u BiH neće biti ništa i dodao da se to neće dopasti predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ali da veruje da je i on toga svestan.

Hrvatski predsednik takođe ne veruje da bi, kako je kazao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije.

"Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno, i onda još ujedinjenje Kosova i Albanije", rekao je Milanović.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da ta ideja dolazi iz Beograda, Milanović kaže da tek ta “kombinatorika nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih kriminalističkih serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte", preporučio je Milanović.

On za Janšu kaže da "zna biti vrlo ''anfan teribl'' i nešto drugo uz to".

"Taj Janša je ustvari prema Hrvatskoj bio, neću reći blagonaklon, ali videlo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenačkoj politici i upravo zato me katkad znao da iznenadi nekim svojim konstruktivnim stavovima, bez obzira na to što zna da priča dosta toga", rekao je Milanović.

“Je li ovo dolazi od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome ko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu