Deca će se vakcinisati protiv koronavirusa? Tiodorović pojasnio za B92.net

Epidemiolog doktor Branislav Tiodorović kaže za B92.net da je odluka o povratku dece u škole "veoma važna" i dodaje da je maksimalno podržava.

Izvor: B92, Jovana Jovanović
Podeli
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Pročitajte još:

Uskrs pod ključem? Dr Tiodorović za B92.net o tome šta nas čeka za praznike

Podsetimo, na sednici Kriznog štaba, zvanično je odlučeno da se učenici starijih razreda osnovnih i srednjih škola od 19. aprila vraćaju u klupe jer, kako je rečeno nakon sednice, "situacija više nije vanredna".

"Odluku koju smo na sednici doneli u vezi sa školama maksimalno podržavam i mislim da je veoma važna, a imali smo u vidu i to što će uskoro raspust, tako da će se i u tom smislu smanjiti mogućnost zaražavanja", kaže dr Tiodorović.

Na pitanje, kada će deca moći da se vakcinišu protiv koronavirusa, budući da su takođe u potencijalnoj opasnosti da se zaraze jer se vraćaju u školske klupe, kaže da se radi i na tome.

"Kao što znate, ove vakcine su za populaciju od 18 godina, jer još uvek nisu predviđena za decu, ali sada se već radi jedna takva vrsta istraživanja na Fajzerovoj vakcini, tako da očekujemo da će do kraja godine, kada se ispitivanje privede kraju, moći da se vakcinišu i deca", dodaje.

Kako kaže, kada se pojavila vakcina protiv sezonskog gripa u početku su bili sličnog mišljenja da je deca ne primaju, ali nakon brojnih ispitivanja je ustanovljeno, da je u potpunosti bezbedna i za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu