Potvrđeno: "MIG-ovi 29" stigli u Srbiju

"Migovi-29" koje Belorusija donira Vojsci Srbije, upravo su dopremljeni na batajnički aerodrom.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/  DJORDJE SAVIC
Ilustracija: EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC

Reč je o dva lovca „mig 29“, koji su dopremljeni avionom An-124 „Ruslan“.

Belorusija je poklonila Srbiji četiri „miga 29“, jednoseda.

Kako saznaje Sputnjik, "Migovi 29“ koje je Belorusija poklonila Srbiji remontovani su u beloruskom 558. Vazduhoplovnom zavodu u gradu Baranoviči.

Kako je najavljeno, Belorusi su četiri „dvadesetdevetke“ remontom doveli na tehnički nivo 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.

Prethodno je i Rusija donirala Srbiji šest lovačkih aviona „mig 29“.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ranije je rekao da će u junu biti završena i modernizacija „migova 29“, koja se obavlja u Srbiji, i da će ih nakon toga naša vojska imati ukupno 14.

Pored tehnološkog unapređenja „migova“ koji se remontuju u Srbiji, najavljena je i nabavka savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će posle duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

MIG-ovi iz Belorusije se priključuju Ratnom vazduhoplostvu

Remontovana dva aviona MIG -29 stigli su iz Belorusije u Srbiju, potvrdio je večeras ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je za RTS objasnio da su migovi u Srbiju stigli rasklopljeni jer se, kako je rekao, tako transportuju, a u narednom periodu biće u sastavu našeg Ratnog vazduhoplovstva,

On je istakao da je to deo dogovora predsednika Aleksandra Vučića sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom i Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i dodao da zahvaljujućim tim dogovorima Srbija ima impresivno ratno vazduhoplovstvo.

" Danas smo videli samo deo tih snaga. MI-35 helikoptere ste mogli da vidite koji su impresivna snaga naše zemlje i vojske, a tu su i MIG-ovi", rekao je on i dodao da se radi na modernizaciji aviona Orao.

Stefanović je kazao da se koristeći naš Vojnotehnički institut, Jugoimoport SDPR i druge kompanije radi da se iskoristi znanje naših stručnjaka da se unapredi ono što Srbija proizvodi.

"Mogli ste da vidite i platforme Mali Miloš, i Veliki Miloš, Lazar i Pasars - i sve ono što je gađalo danas", rekao je on i dodao da će u narednih godinu, dve još naoružanja koje se razvija biti prikazano.

Istakao je da je ponosan prikazanim na danas održanoj združenoj vežbi vojske i policije "Odgovor" koja je izvedena u složenim meteo uslovima kao i na ocenu vežbe dobijenu od predsednika Srbije.

Govoreći o združenom dejstvu on je istakao da se sve više se menjaju okolnosti, pretnje postaju hibridne, i dodao da sve može biti bezbednosni izazov i pretnja.

"Važno je da su svi dobro uigrani u sadejstvu", rekao je on.

Stefanović je ocenio da je važno da je naša vojska dobro opremljena i naoružana, da su vojnici dobro plaćeni, i dodao da su u ovom mesecu primili i značajno veću platu nego ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu