"Odgovor 2021": Teroristi zauzeli farmaceutsku industriju, prisustvovao Vučić VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje vojnim vežbama na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade".

Izvor: B92

Subota, 17.04.2021.

09:03

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Aleksandar Vučić je najpre prisustvovao prikazu na poligonu "Orešac", a potom će u 12.30 izvođenju vežbe na poligonu "Pasuljanske livade".

Predsednik Vučić je, nakon predaje raporta, pozdravio pripadnike vojske tradicionalnim pozdravom - Zdravo!

Vežba je počela ispaljivanjem signalne rakete.

Oslobađanje talaca iz objekata farmaceutske industrije

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs
Angažovano je osam vazduhoplova, 22 borbena-oklopna vozila sedam desantnih čamaca, sedam sistema bespilotnih letelica, kao i druga borbena tehnika.

Vežba se izvodi po scenariju - Teroristička grupa izvršila je napad na objekte farmaceutske industrije u Vršcu. Teroristi su uspeli da se izvuku u rejon sela Orešac.

U nizu napada izvršili su otmicu autobusa i automobila i drže ih kao taoce.

Brigada za specijalne operacije MUP-a u saradnji sa Antiterorističkom jedinicom i u sadejstvu sa ratnim vazduhoplovstvom i PVO i Helikopterskom jedinicom ima zadatak da neutrališe terorističku grupu, neutrališe teroriste i oslobodi taoce.

Specijalni timovi sa vode upadaju u objekat i neutrališu teroriste.

Signalom "sunce" završen je segment vežbe u Orešcu.

Tokom prvog dela vežbe "Odgovor 2021" prikazana tehnika "fast roup" koja služi za desantiranje snaga za blisku borbu na nepristupačnim terenima.

"Tamo gde ne postoji prostor gde može helikopter da se spusti na zemlju vrši se desantiranje uz pomoć debelih užadi, tehnikom 'fast roup'", rekao je potpukovnik Goran Stojanović iz Specijalne antiterorističke jedinice MUP-atokom specijalne emisije posvećene vojnoj vežbi.

Počeo drugi deo vežbe "Odgovor 2021" na Pasuljanskim livadama

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs
Na "Pasuljanskim livadama počeo drugi deo Združeno-taktičke vežbe „Odgovor 2021". U prvom delu na poligonu „Orešac" prikazana je osposobljenost 72. brigade za specijalne operacije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja protivterorističke operacije, na temu „Uništenje terorističke grupe i oslobađanje talaca".

Jedinice Kopnene vojske prikazale su manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila.

Oklopna četa dejstvuje po neprijatelju uz vatrenu zaštitu bataljonske baterije.

U cilju sprečavanja neprijatelja, naređeno je dejstvo brigadne raketne grupe, a lansiranje raketa se vrši sa raketnog položaja. Cilj je površine 500 sa 100 metara, a daljina cilja je 4.500 metara.

Vatrenu podršku pruža brigadna artiljerijska grupa dejstvom samohodne haubijske baterije 122 milimetra sa vatrenog položaja. Daljina gađanja cilja je 10 kilometara, a površina 100 sa 100 metara.

Vežba je nastavljena prikazom dejstva tenkovske čete koja neutrališe ciljeve na velikim daljinama.

U rejonu Ušita uočeno je uvođenje svežih grupa za napad. Komandant borbene grupe naređuje tenkovskoj četi da neutrališe neprijatelja. Daljina gađanja je 4.100 metara.

Komandir voda označava cilj projektilom i naređuje.

Tenkovski vod deluje sa sedam prijektila.

Na zahtev komandanta borbene grupe, a u cilju zaštite četa uvode se protivoklopni helikopteri. Kroz kanjon reke Resavice helikopteri prikriveno prolaze.

Daljina gađana je 2.300 metara. Helikopteri se minimalno zadržavaju na liniji vatre i manevrom se izvlače.

Uspešnim dejstvom zaustavljeno napredovanje neprijateljskih borbenih vozila.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs
Vežbi prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Na poligonu "Orešac" biće prikazana sposobnost specijalnih jedinica vojske i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije, dok će na "Pasuljanskim livadama" biti jedinice Kopnene vojske, RV i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a koje će prikazati postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

U završnici zajedničke vežbe biće više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije, a na dva poligona biće prikazan deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: