Kome je sve zabranjen ulazak u Rusiju? Moskva objavila novu "crnu listu" FOTO

Rusija zabranjuje ulazak u zemlju osmorici visokih američkih zvaničnika zbog umešanosti u "sprovođenje antiruske politike", prenose mediji.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Među njima su i šefovi bezbednosnih službi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Kao odgovor na sankcije koje je američka administracija uvela 2. marta ove godine protiv ruskih zvaničnika zabranjuje se ulazak u Rusiju sledećim aktuelnim i bivšim američkim visokim zvaničnicima i licima koja su umešana u sprovođenje antiruske politike; generalnom tužiocu SAD Meriku Garlandu, direktoru američkog Federalnog zatvorskog biroa Majklu Karvahalu, ministru unutrašnje bezbednosti SAD Alehandru Majorkasu, savetnici američkog predsednika za unutrašnju politiku, bivšoj stalnoj predstavnici pri UN i pomoćnici za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, direktoru FBI Kristoferu Reju, direktoru Nacionalne obaveštajne službe SAD Evrilu Hejnsu", piše u saopštenju.

Takođe, Rusija zabranjuje ulazak bivšem pomoćniku predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost i stalnom predstavniku SAD u UN Džonu Boltonu i bivšem direktoru CIA Robertu Vulsiju.

"Uzimajući u obzir neviđenu prirodu komplikacija u rusko-američkim odnosima koje je izazvao Vašington, doneta je odluka da se odstupi od uobičajene prakse da se ne 'rasvetljavaju' javno kontramere koje preduzima ruska strana", dodaje se u dokumentu.

Podsetimo, Ministarstvo inostranih poslova Rusije danas je objavilo spisak svih kontramera koje Moskva uvodi Americi i Poljskoj zbog sankcija i proterivanja ruskih diplomata.

Američka administracija objavila je ranije da je uvela sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su "pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu