Rusko tužilaštvo: Organizacije Navaljnog ekstremističke?

Rusko tužilaštvo zatražilo je danas da se više organizacija zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog proglase "ekstremističkim" i shodno tome budu zabranjene.

Izvor: Beta

Petak, 16.04.2021.

19:16

Rusko tužilaštvo: Organizacije Navaljnog ekstremističke?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Pod plaštom liberalnih slogana te organizacije se trude da stvore uslove za destabilizaciju socijalne i društvenopolitičke situacije", saopštila je kancelarija moskovskog tužilaštva.

Navodi se da je zatraženo da se Fond za borbu protiv korupcije (FBK) i regionalne kancelarije Navaljnog proglase "ekstremističkim".

"Stvarni ciljevi njihovih aktivnosti jesu da se stvore uslovi za promenu osnova ustavnog poretka, uključujući upotrebom scenarija 'revolucija u boji', navodi se u saopštenju.

Četrdesetčetvorogodišnji Aleksej Navaljni 31. marta je počeo štrajk glađu da protestuje zbog uslova pritvora, optužujući zatvorsku upravu da mu uskraćuje pristup lekovima koji su mu potrebni jer pati od duple diskus hernije, prema njegovim advokatima.

On je rekao da su zatvorske vlasti zapretile da će početi nasilno da ga hrane.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zbog slučaja pronevere iz 2014. godine, što mnogi smatraju da je poslužilo kao povod da se zatvori.

Sudska represija protiv opozicije u Rusiji nedavno se dodatno pojačala, navodi agencija Frans pres.

Ruski sud danas je osudio na dve godine zatvora saradnika Navaljnog koji je radio za FBK, zbog objave dve poruke sa Tvitera smatrane "ekstremističkim".

Juče je bliska saradnica Navaljnog Ljubov Sobol dobila uslovnu kaznu pod optužbom za nezakoniti ulazak u stan navodnog agenta bezbednosne službe FSB.

Ruska policija u sredu je pretresla redakciju jednog studentskog lista i stanove četiri urednika tog lista koji su napravili video o represiji nad pristalicama Alekseja Navaljnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: