Rat iza ćoška? Američki general upozorava: "Postoji vrlo velika kopnena sila"

Američki vojni zapovednik Tod Volters kaže da postoji samo "mala do srednja" verovatnoća da će snage Moskve izvršiti invaziju.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
Foto: EPA-EFE / ALEXANDER ERMOCHENKO
Foto: EPA-EFE / ALEXANDER ERMOCHENKO

Pročitajte više:

Rat na pomolu?

"Ponašanje Kijeva vodi u jugoslovenski scenario"

Biće rata? - "Ovo smo već videli"

Vazduhoplovni general Tod Volters, komandant Američke evropske komande, podelio je svoju procenu sa zakonodavcima u četvrtak tokom saslušanja u Vašingtonu, gde je upozorio da manevri Kremlja i dalje izazivaju "veliku zabrinutost".

"Postoji vrlo velika kopnena sila“, rekao je Volters članovima Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, odbijajući da iznese brojeve.

"Takođe postoje značajne vazduhoplovne snage, a postoje i značajne pomorske snage", rekao je. "Naša budnost je velika."

Bela kuća, Pentagon i NATO više puta su tražili objašnjenje Rusije za pokrete trupa, odbacujući insistiranje Moskve da je gomilanje snaga deo vojnih vežbi.

Takođe su pozvali Rusiju da deeskalira situaciju, nazivajući gomilanje snaga - najveće okupljanje ruske vojske od invazije i aneksije Krima 2014. godine - delom "obrasca agresivnih provokacija".

Tokom svojih svedočenja pred zakonodavcima u sredu, američki obaveštajni zvaničnici rekli su da namera Rusije ostaje nejasna. Direktor CIA Bil Berns rekao je da Moskva možda samo pokušava da signalizira Ukrajini i Zapadu da treba da poštuju njenu vojnu moć, ali je upozorio da je nagomilavanje snaga "dostiglo tačku u kojoj bi takođe moglo da pruži osnovu za ograničeni vojni upad".

​Drugi najviši američki obaveštajni zvaničnici opisali su situaciju kao nesigurnu.

Pročitajte još:

"Nema ko da kaže 'ne', a za rat nismo spremni"

Saopštenje Ambasade Ukrajine: Rusi krše i lažu, a to rade i u Srbiji

NATO obećao pomoć Ukrajini

"Rusi su se pozicionirali tako da daju sebi opcije“, rekao je general-pukovnik Skot Berijer, šef Odbrambene obaveštajne agencije, svedočeći zajedno sa Bernsom. "Oni bi zapravo mogli da idu u seriju vežbi koje počinju kad god, ili bi mogli, ako bi odlučili, možda da izvrše napad s ograničenim ciljem."

Ipak, Volters je u četvrtak nagovestio da možda postoje znaci da se pretnja smanjuje, napominjući da je aktivnost duž ruskih linija snabdevanja "zaustavila".

"Moj osećaj je da će, uz trend koji trenutno vidim, verovatnoća (započinjanja akcije) početi da opada", rekao je on, upitan o tome kako bi situacija mogla da se razvija u naredne tri do četiri nedelje.

Prošlog meseca SAD su najavile paket pomoći Ukrajini za 125 miliona dolara, uključujući smrtonosno odbrambeno oružje "za pomoć ukrajinskim snagama da sačuvaju teritorijalni integritet zemlje".

Govoreći u sredu u Briselu, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će Vašington "nastojati da nastavi" pružanje pomoći i odbrambenih sposobnosti Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu