"Pljušte" ostavke u Aušvicu; Razlog: Politika?

Više članova savetodavnog veća muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj podnelo je ostavke. nakon što je vlada

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Razlog tome jeste imenovanje bivše poljske premijerke Beate Šidlo, visokopozicionirane članice desničarske vladajuće stranke u zemlji, za člana saveta od strane Vlade.

Ministar kulture Pjotr Glinski nedavno je imenovao Beatu Šidlo na četvorogodišnji mandat u Državnom muzejskom veću Aušvic-Birkenau, devetočlanom telu sačinjenom od Poljaka koji se sastaju jednom godišnje kako bi savetovali direktora muzeja. To je telo odvojeno od Međunarodnog saveta Aušvica, koji uključuje osobe koje su preživele holokaust i međunarodne stručnjake, navodi AP.

Prvi član savetodavnog veća koji je podneo ostavku bio je filozof Stanislav Krajevski, koji je rekao da je u utorak preduzeo taj korak u znak protesta zbog, kako je nazvao, "politizacije" grupe koju su do sada činili stručnjaci. Pratili su ga istoričari Marek Lasota, koji takođe pripada vladajućoj stranci i Kristina Oleksi, bivša zamenica direktora Muzeja Aušvica.

Sebastijan Rejak, vršilac dužnosti direktora kancelarije Američkog jevrejskog komiteta za Centralnu Evropu, rekao je da u potpunosti podržava odluku trojice članova da podnesu ostavke, dodajući: "Što manje politike u nastavi istorije i pamćenju prošlosti, to bolje".

Šidlo je aktuelni član Evropskog parlamenta stranke Zakon i pravda. Studirala je etnografiju i istoriju, a potiče sa područja Osvjenćima, poljskog grada u kome se nalazi mesto nekadašnjeg logora smrti Aušvic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu