Kremlj o Donbasu: Ne možemo biti spokojni

Kremlj ne vidi razlog za spokojstvo po pitanju situacije u Donbasu, iako je manje izveštaja o kršenju režima prekida vatre.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE / DAVE MUSTAINE
Foto: EPA-EFE / DAVE MUSTAINE

Potrebno je pažljivo pratiti situaciju na kontakt liniji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Recimo da je barem manje izveštaja o kršenju prekida vatre. Zaista ih je manje. Međutim, za sada verovatno nema razloga da se potpuno smirimo i da prestanemo da na najpažljiviji mogući način nadgledamo situaciju na kontakt liniji", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li se može reći da je akutna faza sukoba na kontakt liniji prošlost.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, će zbog situacije u Donbasu danas posetiti Pariz, gde će se sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Prema ukrajinskim medijima, moguće je da će se nemačka kancelarka Angela Merkel pridružiti razgovorima predsednika.

Uoči predstojećeg sastanka, Moskva je pozvala Pariz i Berlin da se usredsrede na podsticanje Kijeva na deeskalaciju u Donbasu.

"Veoma, veoma efikasno mogu da pomognu. Za nas bi bilo veoma važno da i Makron i Merkel, tokom razgovora sa Zelenskim, iskoriste svoj uticaj i prenesu šefu ukrajinske države potrebu odlučnog zaustavljanja bilo kakvih provokativnih akcija na kontakt liniji i da naglase potrebu za bezuslovnim pridržavanjem režima prekida vatre", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje, šta Kremlj očekuje od tih razgovora.

Peskov je naveo, da bi ovaj sastanak „mogao da bude odličan povod da se još jednom setimo minskog paketa mera i podsetimo da se on mora primeniti“.

Portparol Kremlja je prokomentarisao i nedavni sastanak lidera Turske i Ukrajine, ocenivši da je suvereno pravoo Turske da gradi odnose sa susedima, uključujući i Ukrajinu.

"To je suvereno pravo Turske da gradi odnose sa susedima. Na tu temu nemamo šta da kažemo. Što se tiče razgovora predsednika Erdogana i predsednika Zelenskog, to su bilateralni odnosi dve države“, izjavio je Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu