Putin odlučio šta čeka SAD?

Pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina obavestio je danas američkog ambasadora u Rusiji o odgovoru Moskve na novi paket američkih sankcija.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.04.2021.

13:10

Putin odlučio šta čeka SAD?
Foto: EPA-EFE / ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN

Ovo je danas rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Pomoćnik predsednika Rusije Juri Ušakov pozvao je danas američkog ambasadora Džona Salivana na sastanak i razjasnio mere koje će Rusija preduzeti kao odgovor na sankcije koje su Sjedinjene Države juče najavile“, rekao je Peskov, javlja Tass.

Američka vlada u četvrtak je stavila ruske kompanije na crnu listu, proterala ruske diplomate i zabranila američkim bankama da kupuju državne obveznice od ruske centralne banke i Ministarstva finansija.

Peskov je izjavio je da će se u pogledu odnosa sa Vašingtonom Moskva rukovoditi principom reciprociteta.

Prema njegovim rečima, nova američka ograničenja neće olakšati napore da se dogovori sastanak Putina i Bajdena koji je nedavno predložila Bela kuća.

Princip reciprociteta ostaje osnova za odgovor Moskve na sankcije koje su SAD uvele Rusiji, ali će konačnu odluku doneti predsednik države Vladimir Putin, izjavio je ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da li će Rusija da odgovori na sankcije Sjedinjenih Država i kada će odluka biti jasna, portparol Kremlja je rekao da "princip reciprociteta nikada nije bio prekidan u ovakvim situacijama", preneo je TAS.

"To je osnovni princip. Ali dozvolite mi da kažem još jednom da će sve zavisiti od odluke koje bude doneo šef države", zaključio je Peskov.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je juče na sastanku sa ambasadorom SAD u Moskvi Džonom Salivanom, koji je pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, saopštio da će Moskva uskoro preduzeti mere kao odgovor na nove sankcije Vašingtona.

Podsetimo, američka administracija objavila je juče da je uvela sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su „pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: