"Čudno, imaju dok EU nema, a neki Srbi neće da se vakcinišu", piše list zemlje koja ne može da izbroji mrtve

I brazilski list Folha de Sao Paulo pisao je o vakcinaciji u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.04.2021.

11:14

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

U tekstu se navodi da se Srbija istakla kampanjom imunizacije protiv koronavirusa, na kontinentu na kojem se, kako piše, brojne zemlje bore da nabave vakcine.

Ovaj uticajni dnevni list piše da je Srbija uspela da obezbedi dovoljno vakcina pet različitih proizvođača za svojih sedam miliona stanovnika, iako spada u zemlje sa manjim ekonomijama.

Kako se navodi, dok Evropljani vode bitku kako da obezbede dovoljan broj vakcina, građani Srbije mogu da biraju između pet različitih i objašnjava da je do toga došlo zahvaljujući odluci predsednika Srbije da se ne oslanja na jednog dobavljača i da kupi vakcine evropskog, američkog, ruskog i kineskog proizvođača.

Međutim, dodaje se, uprkos obilju vakcina, kod dela građana i dalje je prisutan skepticizam prema njima, najverovatnije zbog teorija zavere da je virus veštački razvijen u kineskoj laboratoriji ili da se vakcinama ubrizgavaju čipovi za praćenje ljudi.

Sa druge strane, dok su građani Srbije skeptični prema vakcinama, hiljade stranaca dolazi u zemlju kako bi se vakcinisali. Budući da za strance ne postoje prepreke za vakcinaciju, a budući da i sam obrazac predviđa i nerezidente, i državljane drugih zemalja, a ne samo srpske državljane, stanovnici susednih i drugih evropskih zemalja dolaze u Beograd da se vakcinišu.

Ovo nije prvi put da je list pisao o vakcinaciji u Srbiji - početkom nedelje objavio je članak o Srbiji kao povoljnoj turističkoj destinaciji na kojoj se mogu vakcinisati stranci.

U tekstu je kao ilustracija naveden primer državljanke Srbije koja živi u Brazilu, a koja je zbog veoma loše sanitarne situacije u Brazilu odlučila da otputuje u Srbiju, gde su se, kako navodi, vakcinisali i ona i njen suprug državljanin Brazila.

Osim ovog lista, o Srbiji je pisala i nacionalna brazilska agencija EFE Brazil, koja je navela da je Srbija prva evropska zemlja koja je počela proizvodnju ruske vakcine. Agencija je ukazala na pojačani interes građana Srbije za vakcinaciju tom vakcinom, kao i na očekivanje vlade da će proizvodnja vakcine sputnjik V u Srbiji doprineti ubrzanju procesa vakcinacije, kao i kasnijem izvozu vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: