Procurio izveštaj: Katastrofa, nema sedativa, pacijente vezuju za krevet

U izveštajima koji su počeli da se pojavljuju u Brazilu navodi se da su zdravstveni radnici primorani da intubiraju pacijente bez pomoći sedativa.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

09:24

Procurio izveštaj: Katastrofa, nema sedativa, pacijente vezuju za krevet
Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

Nekoliko nedelja pre nego što je situacija prešla u katastrofalnu, bolnice i vlasti brazilskih država upozorile su da zdravstveni sistem ostaje bez ključnih lekova i pomagala.

Lekar iz bolnice "Albert Švajcer" u Rio de Žaneiru rekao je danas za Asošiejted pres da već danima zdravstveni radnici razređuju sedative kako bi im zalihe trajale duže.

Kada ostanu bez sedativa, medicinske sestre i lekari počinju da koriste neuromišićne blokatore i vezuju pacijente za krevete, dodao je lekar, koji nije želeo da otkriva ime.

"Možete lako da opustite mišiće, ali nemamo sedative. Neki pacijenti pokušaju da govore, da se opiru. Svesni su", izjavio je neimenovani lekar.

Nedostatak medicinske opreme je najnoviji problem u Brazilu, zemlji koja se suočava s teškim posledicama pandemije kovida 19, a broj preminulih na dnevnom nivou je oko 3.000, i čini četvrtinu smrtnih slučajeva u svetu, zbog čega je ova južnoamerička zemlja epicentar pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: