Izetbegović: Lančanom reakcijom bi se sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji

Obratio se lider SDA Bakir Izetbegović povodom non-pejpera o navodnoj promeni granica na Zapatnom Balkanu i raspadu BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.04.2021.

15:51

Izetbegović: Lančanom reakcijom bi se sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Obraćanje dolati nakon pisma člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića evropskom zvaničniku Šarlu Mišelu, pisma predsedniku EP Davidu Sasoliju i predsedniku EPP Donaldu Tusku

U odvojenim pismima Sasoliju i Tusku, Izetbegović kaže da su građani BiH, ali i celog regiona "uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine".

Pojam "mirni razlaz" je, prema Izetbegoviću, "samo mimikrija za secesionizam koji već dugo zagovara predsednik SNSD-a, uz podršku određenih krugova izvan BiH".

"Poznato vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o ''mirnom razlazu''", naveo je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da su evropska iskustva s pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su, kako navodi, raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine "kulminirali genocidom u Srebrenici, kao i da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir".

"Svakome ko imalo poznaje istoriju, ko razume aktuelne odnose u svetu, jasno je da pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ne bi izazvao destabilizaciju i sukob samo u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji. Niz zemalja EU ne bi ostalo pošteđeno u toj novoj spirali separatizma koja bi bila pokrenuta", naveo je lider Bošnjaka.

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor "non-papera", kao i kome je i kada uručen taj dokument, jasno da deo desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajem sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH, nego i za celu Evropsku uniju.

"Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz non-pejpera, udaraju na same temelje EU-a. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica", naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Ocenio je da je ogromna većina demokratskih snaga u EU sposobna da se, kako kaže, "izbori protiv profašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali da svi zajedno moraju biti oprezni, i u korenu sasecati bilo kakvu pomisao o promenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije".

Izetbegović je u pismu Tusku posebno skrenuo pažnju na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici, pa bi, smatra, bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcionira svoje članice koje deluju suprotno principima i politici te stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: