Izetbegović: Lančanom reakcijom bi se sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji

Obratio se lider SDA Bakir Izetbegović povodom non-pejpera o navodnoj promeni granica na Zapatnom Balkanu i raspadu BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Pročitajte još:

Prvo: "Možete li vi u BiH mirno da se raziđete", a sad: "Nisam znao"

BiH na redu: "Dovršiti raspad" - mirno (ne) može?

Herceg Bosna? "Dodik može izazvati rat"

Zašto Dodik pominje otcepljenje Republike Srpske?

Obraćanje dolati nakon pisma člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića evropskom zvaničniku Šarlu Mišelu, pisma predsedniku EP Davidu Sasoliju i predsedniku EPP Donaldu Tusku

U odvojenim pismima Sasoliju i Tusku, Izetbegović kaže da su građani BiH, ali i celog regiona "uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine".

Pojam "mirni razlaz" je, prema Izetbegoviću, "samo mimikrija za secesionizam koji već dugo zagovara predsednik SNSD-a, uz podršku određenih krugova izvan BiH".

"Poznato vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o ''mirnom razlazu''", naveo je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da su evropska iskustva s pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su, kako navodi, raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine "kulminirali genocidom u Srebrenici, kao i da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir".

"Svakome ko imalo poznaje istoriju, ko razume aktuelne odnose u svetu, jasno je da pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ne bi izazvao destabilizaciju i sukob samo u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji. Niz zemalja EU ne bi ostalo pošteđeno u toj novoj spirali separatizma koja bi bila pokrenuta", naveo je lider Bošnjaka.

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor "non-papera", kao i kome je i kada uručen taj dokument, jasno da deo desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajem sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH, nego i za celu Evropsku uniju.

"Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz non-pejpera, udaraju na same temelje EU-a. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica", naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Ocenio je da je ogromna većina demokratskih snaga u EU sposobna da se, kako kaže, "izbori protiv profašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali da svi zajedno moraju biti oprezni, i u korenu sasecati bilo kakvu pomisao o promenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije".

Izetbegović je u pismu Tusku posebno skrenuo pažnju na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici, pa bi, smatra, bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcionira svoje članice koje deluju suprotno principima i politici te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu