"Oni su svetska pretnja" - dozvolili da se virus širi, optuženi za humanitarnu katastrofu FOTO

Brazilija -- Organizacija Lekari bez granica kritikovala je brazilsku vladu zbog nemarnog pristupa u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo
Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

Ta organizacija optužila je vladu da se zbog nje zemlja našla u u humanitarnoj katastrofi, za koju smatraju da će se pojačati u narednim sedmicama.

"Moram da budem veoma jasan: nemar brazilske vlade koštao je života građana", izjavio je međunarodni predsednik organizacije Kristos Kristou.

Naime, broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s kovidom u Brazilu prešao je 362.000 i ta zemlja je sada drugoplasirana iza Sjedinjenih Država prema tom crnom broju.

Lekarska organizacija optužila je za nemar konzervativnu vladu koju predvodi Žair Bolsonaro, koji je na početku pandemije tvrdio da je virus bezopasan i borio se protiv zatvaranja, jer je štetilo biznisu.

"U odgovoru na pandemiju nije bilo korodinacije, nije bilo javnog predočavanja o tome da je reč o ozbiljnoj bolesti. Nauka je stavljena postrani", ističe organizacija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo
Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

"Delile su se lažne vesti, a zdravstveni radnicu su prepušteni sebi", izjavila je Meinie Nikolai, direktorka organizacije dodajući da su vlasti promovisale nedokazane nemedicinske terapije.

Ona je na pitanje da li je Bolsonarova vlada najgore odgovorila na pandemiju od svih svetskih vlada rekla da je saglasna s tom konstatacijom.

"Je li najgora na svetu po tome što nije implementirala mere koje su davale rezultate svugde na svetu? Rekla bih da jeste", izjavila je govoreći o strašnom stanju u brazilskim bolnicama.

I u međunarodnim krugovima širi se bojazan da nekontrolisano širenje pandemije u Brazilu predstavlja svetsku pretnju, a posebno kada je reč o širenju, čini se, opasnije brazilske varijante virusa, koja se povezuje s brazilskom Amazonom.

Francuzi su zbog toga ove sedmice prekinuli letove s Brazilom, Britanci su upozorili da se ne putuje u Brazil ako nije neophodno, a govorilo se o "apsolutno dramatičnoj situaciji u Brazilu".

Sada iz Lekara bez granica kritikuju tamošnju vladu, ističući kako bi stanje na terenu u Brazilu moglo biti još gore u idućim mesecima.

Tanjug/AP Photo/Andre Penner
Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu